на живо

Осем поредни олимпиади не стигат

45-годишният Нориаки Касай гледа смело към Пекин 2022

Getty Images

Албервил, Франция. Далечната 1992-а година. 19-годишният Нориаки Касай е готов да дебютира на своите първи олимпийски игри.

Роден в Хокайдо, Япония, непознатият талант за първи път докосва голямата мечта. Достига до олимпийските игри, за да представя страната си в дисциплината ски скокове. Завършва на не особено впечатляващото 31-во място на малка шанца. 

Годините пред състезателя бързо се трупат. Той отива и на втори, и на трети олимпийски игри. Не спира до там. Напротив. Минава през трасета в Лилехамер, за да стигне до Сочи през 2014, и то без да пропуска нито едно олимпийско трасе през годините.  

Снимка: Getty Images

Златото обаче все още убягва на големия шампион. Печели сребърно отличие през далечната 1994-та в отборното състезание, а 10 години по-късно в Сочи, отново взима сребро на голямата шанца. На 42 години и 176 дни става най-възрастният шампион в историята на състезанията за Световната купа на ФИС.

Седем участия на най-големия спортен форум? Точно така. И не само. Той бе част и от олимпийската емоция в Пьонгчанг 2018. Въпреки че не успя да грабне отличие от игрите в Южна Корея, той се превърна в първия спортист с осем поредни зимни олимпиади.

Удивително. Касай е поредното доказателство, че възрастта е само една цифра. Лидерът на японския отбор обаче няма да спре дотук. Изобщо не мисли за "пенсиониране". Напротив, смело гледа към своето девето участие на Зимни игри.

Снимка: Getty Images

През 2022-а година той ще бъде на 49. А Пекин изглежда сигурна следваща спирка в забележителната кариера на неостаряващия скачач.  

"Развълнуван съм, че се състезавах за осми път, но също толкова раздразнен, че не можах да спечеля медал. Показах само половината от това, което мога да направя тук. Другата половина ще покажа след четири години. Не казвам, че искам да отида в Пекин, аз съм уверен в това. Говорих със семейството си", сподели Нориаки.

Преди началото на олимпийските игри в Южна Корея, 45-годишният ветеран делеше първото място в тази класация заедно с руската звезда в шейните Алберт Демченко.

Снимка: Getty Images

На 46-годишна възраст Демченко също бе готов за осма бяла олимпиада. Но не успя да се яви на нея. МОК отхвърли обжалването на руснака, въпреки че Арбитражният съд в Лозана го включи сред 28-те оневинени руски спортисти. По ирония на съдбата и Нориаки Касай, и Алберт Демченко нямат олимпийска титла, но все пак японецът вече е едноличен първенец в тази надпревара.