на живо

Фиго повика предшественика на Бербатов в „Манчестър Юнайтед“

Луи Саха ще се изправи срещу част от бившите си съотборници на 14 юни в София

Getty Images

Почти всичко вече е готово за събитието на годината – голямото благотворително шоу на Димитър Бербатов и Луиш Фиго на 14 юни на националния стадион „Васил Левски“, което ще бъде излъчено и пряко по bTV Action от 18:00 ч. Двамата организатори са окомплектовали отборите си, с които категорично заявиха, че ще се борят за победа пред българска публика. Луиш Фиго обаче прибягна до изненада в последния момент! И то каква! В тима му ще се включи предшественикът на Димитър Бербатов в „Манчестър Юнайтед“ – Луи Саха.

Роденият в Париж нападател започва кариерата си в „Метц“ през 1997 г., но бързо намира голямата си любов – английския футбол.

Снимка: Getty Images

На Острова играе първо под наем в „Нюкасъл“, а след това осъществява трансфер във „Фулам“ за 2,1 млн. паунда, където остава 4 години (от 2000 до 2004). Саха взима участие в 117 мача, в които вкарва 53 гола.

Звездата му обаче изгрява на „Олд Трафорд“, от където плащат за него 12,4 млн. паунда. През 2004 г. французинът облича екипа на „червените дяволи“ и със страхотните си изяви бързо си осигурява титулярно място. Той помага на „Манчестър Юнайтед“ да спечели две титли на Англия и е в основата на триумфа на тима в Шампионската лига през 2008 г.

Снимка: Getty Images

Саха е забъркан и в трансфера не на кой да е, а на Димитър Бербатов. През 2008 г. французинът решава, че е време да смени тима и подписва с „Евертън“. Именно тази сделка отваря вратите на „Олд Трафорд“ за Бербо. Той наследява от Саха както свободната позиция на нападател, така и номера – 9.

За „червените дяволи“ Саха изиграва 86 мача, в които вкарва 28 гола. Представянето му с „карамелите“ също е забележително – 27 попадения в 97 мача в периода 2008-2012 г. Следват кратки престои в „Тотнъм“, „Съндерланд“ и „Лацио“. Французинът приключва с активната си спортна кариера през 2013 г. – дни след като прибавя към своята колекция от трофеи и Купата на Италия с римския тим.

Снимка: Getty Images

Кариерата на Саха в националния отбор също не е за подценяване. Той е включен в състава на „петлите“ за европейското първенство през 2004 г. и Мондиала през 2006, когато печели сребърен медал.

На 14 юни в София Саха ще си партнира с  Луиш Боа Морте, Селестин БабаяроШимао СамбросаЯри ЛитманенИван КордобаГайска МендиетаДуайт ЙоркМаксуелНуно ГомешМичел СалгадоЙенс ЛеманРоберто КарлошДекоРобер ПиресПредраг МиятовичКристиан Карембьо и Давид Трезеге в отбора на Луиш Фиго.

Срещу него пък ще бъдат избраниците на Бербатов - Христо СтоичковКрасимир БалъковСтилиян ПетровМартин ПетровРоби КийнДейвид Джеймс, както и бившите съотборници на българина в "Манчестър Юнайтед" - Рио ФърдинандРайън ГигсНеманя ВидичПатрис ЕвраЕдвин ван дер СарПол Скоулс, Гари Невил и Фил Невил.

Предстои сблъсък, който ще се помни дълго! А всичките приходи от мача на 14 юни на стадион "Васил Левски" ще отидат за благотворителните каузи на фондациите на Бербатов и Фиго.

Срещата може да гледате пряко от 18:00 ч. по bTV Action.