на живо

Изгряващите звезди на Черния континент (ВИДЕО)

Турнирът за Купата на Африканските нации дава шанс за изява на куп талантливи играчи

Един от най-подценяваните турнири в света - Купата на Африканските нации, вече е в разгара си. Шампионатът представлява смесица от много талант, повече физика, отколкото тактика... и луди фенове по трибуните.

Играч №1 на Африка за 2016 г. Рияд Марез веднага показа защо получи въпросния приз. Крилото на английския първенец "Лестър" вкара и двете попадения за своя Алжир при равенството 2:2 със Зимбабве. Друга звезда на Черния континент - Садио Мане ("Ливърпул") пък се разписа за успеха на Сенегал срещу Тунис с 2:0.

Това обаче са футболисти, чиито имена няма как да не сте чували. Африка разполага и с куп талантливи млади играчи, за които тепърва ще се говори.

В следващите редове ще ви запознаем с част от тези нешлифовани диаманти.

Франк Кеси (Дефанзивен халф, 20 години, Кот д'ивоар и "Аталанта")

Тимът от Брега на слоновата кост е без братята Туре, Жервиньо, Бубакар Бари и Сиака Тиене. Петимата бяха гръбнака на котдивоарската селекция, с общо 427 мача за нея. Сега е време за смяна на поколенията.

Лидер на новата генерация е Франк Кеси. Младокът впечатлява с изявите си за "Аталанта" и е с основна заслуга за отличното представяне на "бергамаските" през настоящата кампания.

Кеси има на сметката си 6 гола и асистенция, въпреки че играе като дефанзивен полузащитник. Резултатността му се дължи не само на това, че често се включва в атака и действа по-скоро като крило. Франк се нагърбва и с изпълнението на дузпи и досега няма пропуск от бялата точка.

Не е изненада, че Кеси е трансферна цел на водача в английската Висша лига "Челси". Според медиите на Острова "сините" са приготвили оферта в размер на 21,5 млн. евро. Кой, ако не Антонио Конте, може да укроти буйния му нрав и да го научи на тактическа дисциплина?

Адама Траоре (Крило, 21 години, Мали и "Монако")

Докато един Адама Траоре лази по нервите на феновете на английския елитен "Мидълзбро" с непостоянните си изяви, друг - негов адаш - прави същото във френския "Монако".

През 2015 г. той изведе Мали до бронзовите медали на световното първенство при под 20-годишните. Тогава беше избран за "Играч на турнира". Сега на Адама Траоре се пада тежката задача да изведе страната си до върха на футболна Африка.

Адама е резерва на Бернардо Силва и Тома Лемар в "Монако", а спекулациите, че той може да напусне княжеството през лятото се засилват. Таланът е налице, така че със сигурност няма да липсват кандитати за неговия подпис.

Рамадан Собхи (Крило, 19 години, Египет и "Стоук Сити")

Когато дебютираш на 16 години, няма как да не си специален. Рамадан Собхи започва пътя си в професионалния футбол на тази възраст с екипа на родния "Ал Ахли".

Разписва се веднъж в три мача същия сезон, а грандът става шампион на Египет.

В следващите две години Собхи вкарва 10 гола в 42 двубоя, което се оказва достатъчно за трансфер в английския елитен "Стоук Сити". "Грънчарите" плащат 7 млн. евро за тийнейджъра.

Юсеф Ен-Несири (Крило, 19 години, Мароко и "Малага")

Младокът е бъдещето на мароканския футбол. Въпреки че е само на 19, той с лекота се адаптира към обстановката в испанския "Малага".

Добрата му игра накара "синьо-белите" да увеличат освобождаващата клауза в контракта му на 10 млн. евро.

Томас Тейе Партей (Дефанзивен халф, 23 години, Гана и "Атлетико" Мадрид)

Тиаго, Габи, Коке и Саул Нигес... Да се пребориш за място в халфовата линия на "Атлетико" Мадрид, в конкуренция с тези звезди, не е лесно.

Затова и Томас Партей може да напусне "Висенте Калдерон". Той има бързина, физика и отличен поглед над играта.

В мадридския гранд Томас остава в сянката на именитите си съотборници, но в националния отбор на Гана е несменяем титуляр.

Рашид Гезал (Крило, 24 години, Алжир и "Олимпик" Лион)

Националният отбор на Алжир е един от фаворитите за спечелване на турнира за Купата на Африканските нации. "Пустинните лисици" имат флангови футболисти от световна класа като Рияд Марез и Ясин Брахими, но Гезал често попада в стартовите 11 на селекционера Жорж Леекенс.

Рашид е висок, но пъргав и техничен. Има и убийствен ляв крак:

Венсан Абубакар (Нападател, 24 години, Камерун и "Бешикташ", под наем от "Порто")

Абубакар е човекът, който трябва да запълни зейналата дупка в атаката на Камерун. Там той трябва да заеме мястото на отказалия се Самуел Ето'о.

В момента Венсан е единственият играч на "лъвовете" със двуцифрен брой голове за националния отбор. През настоящата кампания Абубакар може да се похвали с 3 попадения в груповата фаза на Шампионската лига.

Той е на почти 25 години, което го превръща в стареца на нашата селекция.

Бертран Траоре (Нападател, 21 години, Буркина Фасо и "Аякс", под наем от "Челси")

Бързоногият нападател блести с екипа на амстердамци не само в местната Ередивизи, но и в евротурнирите. Той се отличи с 5 гола и 3 асистенции през настоящия сезон.

Младокът има 28 мача за Буркина Фасо, в които е отбелязал три попадения. Заради атрактивния си стил на игра Бертран е любимец на местната публика.

За него това е второ участие в турнира за Купата на Африканските нации.

Махмуд "Трезеге" Хасан (Атакуващ полузащитник, 22 години, Египет и "Мускрон", под наем от "Андерлехт")

Една от големите надежди на египетския футбол. Махмуд Хасан е собственост на "Андерлехт", но през този сезон привлече вниманието на специалистите с изявите си в "Роял Мускрон" като преотстъпен.

Aтакуващият полузащитник, когото наричат "Трезеге" заради приликата с легендарния френски нападател Давид Трезеге, има 3 гола и 4 асистенции в 12 мача за средняка в белгийската Юпилер лига.

Селекционерът на Египет Ектор Купер ще разчита много на 22-годишния халф.

Кейта Балде Диао (Нападател, 21 години, Сенегал и "Лацио")

Кейта Балде може да е само на 21 години, но натрупа солиден опит в Серия "А" и евротурнирите. Сенегалският национал действа като крило или на върха на атаката.

Започва кариерата си в школата на "Барселона" - "Ла Масиа", а през 2011 г. сменя Каталуния с Рим, за да подпише с настоящия си клуб - "Лацио".

Притежава завидна скорост и техника. Това са само две от причините да бъде оценяван на 25 млн. евро.

В тазгодишното издание на турнира за Купата на Африка липсва един от отборите с традиции. Нигерия не успя да се класира за шампионата в Габон и разочарова привържениците си за втори пореден път. "Супер орлите" не стигнаха и до надпреварата в Екваториална Гвинея през 2015 г.

Сега не можем да видим в действие суперталанти като Келечи Ихеаначо ("Манчестър Сити"), Алекс Иуоби ("Арсенал") и Вилфред Ндиди ("Лестър Сити"), които са бъдещето на нигерийския футбол.

Въпреки липсата на един от фаворитите, Купата на Африканските нации остава все така колоритна и съответно интересна.

Тагове:

@