на живо

Мартин Йол реди отбора на Бербо, Авраам Грант определя тактиката на Фиго

Звездните тимове за благотворителното шоу на 14 юни вече имат и наставници

Getty Images

Съставите са ясни! На 14 юни на националния стадион „Васил Левски” ще излязат едно от най-обичаните и титулувани играчи. Те ще уважат благотворителното шоу на Димитър Бербатов и Луиш Фиго. Всички приходи от събитието ще подпомогнат благотворителните каузи на фондациите на двамата футболисти, а срещата ще може да гледате пряко по bTV Action от 18:00 ч.

Кои обаче ще следят за спазването на тактиката на терена? Защото със сигурност тактическа игра, с която ще се гони победата ще има! Това заявиха и двамата организатори още преди месец!

След дълго обмисляне, те решиха да поверят отборите си на двама големи треньори, сблъсквали се по терените в Англия – Мартин Йол, който ще води отбора на Бербатов, и Аврам Грант, който ще реди играчите на Фиго.

Поканата на Бербатов към Йол не изненадва никого - двамата са в чудесни отношения и работят заедно в някои от най-успешните периоди на кариерите си.

Като футболист холандецът записва 425 мача и може да се похвали и с кратък престой в „Байерн” Мюнхен през сезон 1978/1979.

Снимка: Getty Images

Като треньор започва на аматьорско ниво в родината си, а първото му сериозно назначение е в „Рода”. През 2004 година Йол вече е начело на „Тотнъм”, а през 2006 прави големия си удар и привлича Бербатов от „Байер” Леверкузен срещу 15 млн. евро.

Българинът се превръща в бижуто на шпорите, а Йол смайва журналистите с изказването, че е по-добре да умре, отколкото да продаде Димитър. По-късно двамата отново се събират във „Фулъм” и не спират да демонстрират взаимното си доверие и уважение.

Снимка: Getty Images

Именно за това Йол прие поканата на Бербатов да води отбора му в един от най-чаканите мачове на българина пред родна публика. Той ще ръководи избраниците на Бербатов - Христо СтоичковКрасимир БалъковСтилиян ПетровМартин ПетровРоби КийнДейвид Джеймс, както и бившите съотборници на българина в "Манчестър Юнайтед" - Рио ФърдинандРайън ГигсНеманя ВидичПатрис ЕвраЕдвин ван дер СарПол Скоулс, Гари Невил и Фил Невил.

На съседната скамейка ще седне Авраам Грант. Той попадна в центъра на вниманието през 2007 г., когато наследи Жозе Моуриньо в Челси. Близкият приятел на Роман Абрамович се превърна в първия израелски мениджър в английската „Висша лига”.

Снимка: Getty Images

Въпреки недоволството на част от играчите и феновете Грант изведе тима до финала в Шампионската лига и го остави в битката за титлата до последния кръг през сезон 2007/2008.

След това кариерата му мина през „Уест Хем” и сръбския „Партизан”, а за последно Грант бе начело на националния отбор на Гана.

Снимка: Getty Images

Всички тези отбори са били само репетиция за звездния тим на Луиш Фиго, който Грант ще води на 14 юни в София. В него, освен легендарният португалец, ще се включат още Луи Саха, Луиш Боа Морте, Селестин БабаяроШимао СамбросаЯри ЛитманенИван КордобаГайска МендиетаДуайт ЙоркМаксуелНуно ГомешМичел СалгадоЙенс ЛеманРоберто КарлошДекоРобер ПиресПредраг МиятовичКристиан Карембьо и Давид Трезеге.

Предстои сблъсък, който ще се помни дълго! А всичките приходи от мача на 14 юни на стадион "Васил Левски" ще отидат за благотворителните каузи на фондациите на Бербатов и Фиго.

Срещата може да гледате пряко от 18:00 ч. по bTV Action.