на живо

От комата до олимпийския бронз за една година (ВИДЕО)

Вдъхновяващата история на Марк Макморис

Getty Images

Сноубордистът Марк Макморис е една от най-приятните изненади на олимпийските игри в Пьонгчанг до момента. В неделя канадецът спечели бронзов медал в слоупстайла и вдъхнови хиляди хора по света.

Преди 11 месеца Марк Макморис се бори за живота си. Прикован е към болничното легло във Ванкувър след ужасяващ инцидент със сноуборд. Удря се в дърво след спускане по необработен терен. Губи съзнание за 45 секунди.

Следва медикаментозна кома заради отказ на белия му дроб, 17 счупени ребра и разкъсан далак. 10-дневен престой в болница, множество операции и шестседмичен режим, в който приема само течни храни.

Злополуката не спира шампионските му амбиции. След изписването от болницата е решен да се завърне на пистата. Да превъзмогне болката и да кара сноуборд на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Тренира усилено, за да се пребори за нов медал след бронза от Сочи 2014, който грабва само две седмици, след като е счупил няколко ребра.

Снимка: Getty Images

И го прави. До края на октомври 2017 г. е напълно готов за подвизи. Затова може да си представите истинското му щастие, когато печели бронза в Южна Корея.

Но вместо да се зарадва, състезателят в него започва да се самокритикува... и да мисли за допуснатите грешки по време на ръновете.

Снимка: Getty Images

"Веднага започнах да мисля за нещата, които промених или се надявах съдиите да оценят другояче. Но след това се осъзнах. Хората биха дали живота си за олимпийски медал. А аз за малко да умра преди няколко месеца."

В първите часове след невероятния си успех той прави равносметка - на миналото и настоящето.

 

It’s been one hell of a ride! Tonight CBC 9:00pm ET. Unbroken.

A post shared by Mark McMorris (@markmcmorris) on

Първо го залива разочарованието, после признателността. След това идва вълнението и накрая осъзнаването... че е не само жив, но и постига немислимото.

Родителите му споделят, че преди 8-9 месеца не са се отделяли от болничното му легло. А сега няма по-горди от тях.

Снимка: Reuters

Ден преди състезанието в слоупстайла Макморис е завладян от тъжни мисли: "Изобщо не трябва да съм тук". След финала осъзнава, че от атлет на смъртно легло се е превърнал в олимпийски медалист.

Минути след награждаването геройският му подвиг завладява света. 24-годишният Марк получава хиляди имейли и съобщения от хора, за които той вече е идол, модел за подражание и истинско вдъхновение за силата на човешкия дух.

Бронзовият медал в Пьонгчанг е украшение на непрестанната му борба през последните 11 месеца, защото преминаването през тежката рехабилитация е само година, след като счупва бедрена кост.

 

Two of my favorites @burtonsnowboards

A post shared by Mark McMorris (@markmcmorris) on

Марк Макморис си спомня с носталгия за дните, в които е бил на косъм да се предаде. Да се откаже от сноуборда завинаги, защото просто вече не му се занимава. Тогава в него се пробужда състезателят и го връща там, където му е мястото - на бялата писта.