на живо

Имате непрочетено съобщение от... "Барселона“ (ВИДЕО)

Как клубът-институция откри канал за комуникация с феновете

Имате непрочетено съобщение от... "Барселона“ (ВИДЕО)

Оптимизъм. Това означава в превод името на японския дигитален колос "Ракутен" - новия генерален спонсор на "Барселона“. Четиригодишното партньорство стартира още това лято и е на обща стойност 220 млн. долара.

Логото на компанията вече е щамповано върху една от най-желаните рекламни позиции в спорта - върху гърдитена суперзвездата Лионел Меси и останалите великани от "Ноу Камп“.

Експанзия в Европа

Въпреки господстващата си позиция в Азия, "Ракутен" все още е сравнително слабо познат на европейския пазар. Ето защо договорът с "Барселона“ определено е крачка в правилната посока.

Платформата за онлайн търговия настъпва с колосални инвестиции, като през 2014 г. плати 900 млн. долара за приложението за телефония и мигновена комуникация "Вайбър".

Сватовникът Жерар Пике

Флиртът с "Барса“ започва през една лятна вечер преди две години, а в ролята на сватовник влиза Жерар Пике. Защитникът и съпругата му Шакира имат собствен бизнес с видео игри и се познават със собственика и основател на "Ракутен" Хироши Микитани.

На специално организирана вечеря в Сан Франциско те го свързват с президента на клуба Хосеп Мария Бартомеу. Нататък всичко е като в приказките, а щастливият край ще носи на каталунците по 55 млн. евро до 2021 г.

Изпълнителният директор на "Ракутен Вайбър" Джамел Агауа презентира новото партньорство в Москва

Фенът като потребител

Под повърхността на тази сделка обаче се крие много повече от въпросната внушителна сума. Чрез нея и двете страни нахлуват в нови, при това напълно неизследвани територии.

Ако сте сред най-ревностните фенове на "Барселона“, значи вече сте си свалили специалната серия стикери и сте последвали любимия си отбор в официалния му комуникационен канал във "Вайбър". Само седмица след неговото стартиране там вече има близо 4,5 милиона потребители. Публичният акаунт ще предлага ексклузивно съдържание - новини и видео от "кухнята“, възможност за покупки от онлайн магазина с фенски артикули и така нататък.

Малко математика

Потребителите на "Вайбър" в световен мащаб вече надхвърлят 800 милиона. Привържениците на "Барселона“ са над 500 милиона и всички те вече са наясно какво точно означава "Ракутен".

А клубът, превърнал се в институция с планетарни измерения, определено има защо да погледне с оптимизъм към бъдещето. С 20,5 милиона последователи в "Туитър", 48,1 милиона в Инстаграм и 97,8 милиона във "Фейсбук", както и с близо 2 милиона продадени фланелки през миналата година той отдавна се е превърнал в индустрия. Новото партньорство просто ще задвижи печатницата за пари на още по-високи обороти.

Тагове:

@