на живо

Back to back за "Анадолу Ефес"

Турският тим е едва третият в новото хилядолетие, който защитава трофея в Евролигата

"Анадолу Ефес" е новият-стар победител в най-престижния европейски клубен турнир по баскетбол – Евролигата. Пред 16 000 зрители в "Старк арена" в Белград, отборът от Истанбул спря "Реал" Мадрид с инфарктната една точка разлика - 58:57.

"Анадолу Ефес" е едва третият клуб в новото хилядолетие, който печели купата в два поредни сезона, след "Олимпиакос" през 2012 и 2013 г. и "Макаби" Тел Авив през 2004 и 2005 г.

Снимка: Reuters

Това е и вторият въобще трофей за "Анадолу Ефес" в Евролигата. Клубът, който този сезон извади 25 млн. евро за бюджет, стана победител в две от единствените си три участия във финал в надпреварата. През 2019 г. турците загубиха от ЦСКА Москва.

Втора поредна купа в Евролигата и за треньора, който в момента диктува модата в мъжкия клубен баскетбол на Стария континент – турчинът Ергин Атаман. MVP на Файнъл Фор-а в Белград стана героят от полуфинала срещу "Олимпиакос" – Василие Мицич, който изигра втори пореден изключителен двубой.

Срещу "Реал" сърбинът завърши с 23 точки, между които 4 тройки от 7 опита. Мицич, заедно с Александър Везенков, представиха двете съседни балкански държави в Идеалния отбор този сезон на Евролигата.

Снимка: Reuters