на живо

Русия се опитва да размени баскетболистка за най-известния търговец на оръжия

Бритни Гринър беше задържана на летището в Москва в опит да внесе масло от канабис

Преди 4 месеца властите в Русия задържаха баскетболистката Бритни Гринър, след като я обвиниха, че е опитала да внесе масло от канабис на територията на страната. Тя беше арестувана на летището в Москва и от тогава е в затвора. 

По последни данни Гринър ще остане зад решетките още поне 2 месеца, докато се гледа делото. Най-тежката присъда, която руският съд може да определи е 10 години лишаване от свобода. 

Освен ако Русия и САЩ не сключат сделка!

Според "Форбс" Гринър, която е двукратна олимпийска шампионка, може да бъде разменена за един от най-известните търговци на оръжия - Виктор Бут. Преговорите между дипломатите на двете страни са в ход, но от Държавния департамент на САЩ очаквано отказват да коментират.

Кой е Бут? 

Той носи впечатляващите прякори Търговеца на смърт и Разрушителя на санкции. През 90-те години, след като е бил преводач в армията на СССР, роденият в Душанбе руснак основава своя авиокомпания, която използва за пренасяне и търговия с оръжия. 

Името на Бут е замесено във воините в Близкия Изток, на Балканите и в Африка в края на стария и началото на настоящия век. 

Той е арестуван през 2008 г. в Тайланд по обвинения в тероризъм, а след това съден в САЩ. След 4-годишен процес получава 25 години затвор като присъда. 

По мотиви от неговия живот е създаден филмът "Господарят на войната", а ролята на Бут е поверена на Никълъс Кейдж.

На този фон Гринър е шесткратна участничка в Мача на звездите в женската НБА, както двукратна световна шампионка (2014, 2018). За последно тя беше част от "Екатеринбург".