на живо

Шефът на съдиите: Не съм турист! Аз правя нарядите!

Виктор Кашай отрече да има вмешателство в работата му

Шефът на съдиите в българския футбол Виктор Кашай отрече да има вмешателство в работата му. На пресконференция преди началото на сезона (8 юли) в Първа лига, той заяви, че специалистите, които работят у нас имат качества и трябва да продължат да се развиват.

"Не съм тук като турист. Не съм тук за един уикенд. Имам апартамент в София. Работя тук с реферите и мениджърите. Имам контакти с организации. Обучавам реферите, решавам кой съдия на кой мач е от Първа лига. Аз съм отговорен и съм на върха на пирамидата. Моите асистенти са с разпределени функции за VAR съдиите, за страничните съдии. Дори когато не съм тук, имам виртуални срещи със съдиите", заяви Кашай. 

"Куражът е изключително важно качество за съдиите. Да, те могат да допускат грешки, но трябва да са със силни характери, за да преодоляват тези грешки. Куражът и смелите решения за мен са задължителни", добави той.

Кашай разкри, че от следващия сезон 22-ма съдии ще ръководят мачовете у нас. 

"Запазваме 21 съдии от миналия сезон и добавяме един за новия сезон. Започнах работа през февруари, а Лигата приключи през май. Имах много малко време да проверя качествата на всички. Като трансферите при клубовете. Когато някой дойде, друг е аут. Така че през декември броят от 22-ма рефери ще бъде намалена. Представянето ще бъде гледано под лупа на всеки един от тях", заяви той.

Унгарецът е категоричен, че през миналия сезон системата VAR е подпомагала отлично съдиите, но има и още какво да се желае. 

"Съдиите са готови. Нашата работа е да подготвим максимално добре за началото на новия сезон, подобно на един футболен треньор, който подготвя футболистите си през седмицата преди мача. Когато настъпи времето за мача съдиите взимат решенията", каза Кашай.