на живо

"Реал" изчака своя миг и е на европейския връх за 14-и път

Кралският клуб победи "Ливърпул" с 1:0 във финала на Шампионската лига

"Реал" изчака своя миг и е на европейския връх за 14-и път

"Реал" Мадрид е на европейския футболен връх за 14-и път! Кралският клуб триумфира в Шампионската лига, след като победи с 1:0 "Ливърпул" в оспорвана битка на "Стад дьо Франс" в Париж.

Началото на двубоя във френската столица се забави с цели 36 минути, тъй като фенове на "Ливърпул" не успяха да заемат навреме местата си. Привърженици на отбора създадоха напрежение и с опитите си да се доберат до трибуните без билет. Стигна се до сблъсъци с полицията, а органите на реда използваха сълзотворен газ, за да овладеят ситуацията.

Снимка: uefa.com

Първата възможност в мача се откри пред "Ливърпул" в 16', когато Мохамед Салах стреля, но вратарят Тибо Куртоа отрази. Минута по-късно сценарият се повтори. В 21' и гредата спря мърсисайдци, този път при удар на Садио Мане.

Англичаните продължиха да доминират, но не успяха да материализират превъзходството си. Вместо това в 44' Карим Бензема прати топката в мрежата на "Ливърпул". Системата за видеоповторения (VAR) обаче се намеси и попадението не бе зачетено заради засада.

Снимка: uefa.com

Второто полувреме започна като първото - тимът на Юрген Клоп владееше инициативата. Стражът на "Реал" Куртоа беше безупречен, а в 59' кралският клуб нанесе своя удар. Феде Валверде проби по десния фланг и намери отлично Винисиус Жуниор, който не сбърка - 1:0 за испанците.

До края "Ливърпул" опита всичко, но Куртоа блесна с още ключови намеси, включително страхотно избиване при изстрел на Салах 7 минути преди изтичането на редовното време. Белгиецът завърши с 9 спасявания - рекорд за финал на Шампионската лига от 2004 г. насам, и заслужено бе избран за играч на мача.

Снимка: uefa.com

В крайна сметка "Реал" Мадрид спечели трофея за рекорден 14-и път. "Лос Бланкос" триумфираха в осми пореден финал, като серията им включва победата с 3:1 срещу "Ливърпул" в Киев през 2018-а.

Постижение за историята записа и треньорът на испанския гранд Карло Анчелоти, който стана първият с 4 купи от Шампионската лига - вече по две с "Милан"(2002/2003 и 2006/2007) и "Реал" Мадрид (2013/2014 и сега).

"Ливърпул" пропусна да завоюва най-ценния трофей в клубния футбол за седми път. За последно "червените" от града на "Бийтълс" вдигнаха купата през 2019 г., когато се наложиха с 2:0 над друг английски тим - "Тотнъм".

Снимка: uefa.com