на живо

Канада победи Германия на старта на световното по хокей на лед

"Кленовите листа" се стремят към втори пореден триумф

Канада започна успешно участието си на световното първенство по хокей на лед за мъже във Финландия, мачовете от което може да гледате пряко в ефира на RING и онлайн на VOYO.BG.

Шампионът от предходното издание на турнирa надигра с 5:3 един от най-сериозните си съперници в Група "А" - Германия. Двубоят се игра в "Ледения дворец" в Хелзинки - един от двата града-домакини на първенството, заедно с Тампере. "Кленовите листа", от чийто състав над 80 процента от играчите са дебютанти в международни мачове, се надяват на 28-ма световна титла, чрез която биха поели еднолично водачеството във вечната класация, изпреварвайки сборното постижение на СССР и Русия от 27 трофея.

Дванайсет хокеисти на Канада отбелязаха точка в мача, а единствено нападателят Пиер-Люк Дюбоа се отчете с повече от една, реализирайки головете за 2:0 и 3:1, като във втория случай той бе точен при числено предимство на леда за своя отбор в средата на втората третина. Малко след това с пауърплей гол се отличи и избраният под номер 5-и в драфта на Националната хокейна лига през 2021 г. Кент Джонсън. Именно с тези две попадения "кленовите листа" прекършиха устрема на германците, които преди това чрез гол на Марк Михаелис намалиха преднината на съперника на 2:1 и оказаха осезаем натиск.

Освен Дюбоа, в първата третина откриващият гол отбеляза друг младок сред канадците - 19-годишният Коул Силинджър. Петото попадение за "кленовите листа" бе дело на Ноа Грегър малко преди края на втората третина. В последния 20-минутен период Канада видимо загуби концентрация в опит да спести сили и Германия показа своите възможности, вкарвайки две пауърплей попадения в ситуации петима на трима. Голмайстори бяха опитният Матиас Плахта и младата суперзвезда Мориц Зайдер, който на световното първенство в Латвия през 2021 г. бе избран за най-добър защитник, а само преди две седмици завърши фантастичен първи сезон в НХЛ с екипа на "Детройт" - 7 гола и 43 асистенции за 50 точки.

За разлика от трите поредни загуби за начало на първенството миналата година, този път Канада стартира без подобни проблеми. Следващият мач на "кленовите листа" е в неделя срещу аутсайдера в групата Италия. Докато за Германия предстои още един ключов двубой само 24 часа след първия. В събота вечер полуфиналистът от 2021 г. среща Словакия, който започна своето участие във Финландия с успех 4:2 над Франция. Останалите тимове в Група "А" са Дания, Казахстан и Швейцария. Първите четири отбора в крайното класиране продължават към четвъртфиналите.

В Група "Б" домакинът Финландия стартира с убедителна победа от 5:0 над Норвегия, а друг от фаворитите - САЩ, надигра Латвия с 4:1. Останалите четири в тази група са Швеция, Чехия, Австрия и Великобритания.