на живо

Рекордьорката ни в маратона не завърши в Мюнхен

Исках да продължа, но тялото ми отказа, каза Мирчева

Националната рекодьорка в маратона Милица Мирчева не успя да пробяга до край класическата дистанция от 42.195 км на европейско първенство по лека атлетика в Мюнхен.

28-годишната добричлийка, която на световното първенство в Орегон преди месец се класира 15-а, бягаше с много бавно темпо и постоянно изоставаше, докато на 35-ия км се отказа.

Мирчева постави нов национален рекорд по време на маратона на Копенхаген през май - 2:29.23 ч.
“За съжаление имах крамп малко преди 34-ия километър. Исках да продължа, но просто тялото ми отказа. Разбира се, това е трети маратон за 90 дни, което е много тежко за тялото. Но за мен беше важно да опитам”, каза Мирчева след бягането си.

Другата ни представителка в маратона - Маринела Нинева завърши 45-а позиция от 63 стартирали лекоатлетки. Нинева, която през май спечели маратона на Варна, завърши за 2:45:40 ч., което е с малко повече от минута по-слабо от постижението ѝ в морската ни столица.

Европейска шампионка стана полякинята Александра Лисовска с 2:28:36 ч, а призовата тройка допълниха хърватката Матеа Парлов Кощро (2:28:42) и нидерландката Нинке Бринкман.

В мъжката надпревара най-бърз се оказа германецът Рихард Рингер. Подкрепян от хиляди свои сънародници около трасето, той спечели златния медал с финален спринт - 2:10.21 ч.

Другите ни участници в Мюнхен са Георги Начев (троен скок), Тихомир Иванов (скок височина), олимпийската вицешампионка от Рио`16 Мирела Демирева (скок на височина) и Александра Начева (троен скок).