на живо

Печалба от лотарията за италианския футбол

Италия е обект на медийно внимание, въпреки че не играе на световното първенство

"Когато си спечелил всичко, какво ще търсиш в „Ювентус”?", "Кристиано Роналдо в „Ювентус”?", "Може ли наистина да се случи? Роналдо в Италия?", "Може ли Ювентус да вземе Кристиано?". Това са само част от заглавията в последните дни, които имат силата да изместят светлината на прожекторите от световното първенство в Русия. 

Италия изобщо не се класира за Мондиала, а Роналдо вече също е аут от първенството. Въпреки това в последните дни все повече се говори за Кристиано и Серия "А".

Легендарният италиански нападател Кристиан Виери обобщава най-точно ситуацията: „Този трансфер е като печалба от лотарията за италианския футбол. Хората извън Италия не говорят за Серия "А", защото суперзвездите от миналото липсват в днешни дни. Роналдо може обърне тази тенденция и да вдъхне нов живот на нашия футбол.“

Това ли ще бъде „трансферът на хилядолетието за италианския футбол“?

В последните години Серия "А" позагуби блясъка, който имаше през 90-те години, а и в началото на новия век. Едно пристигане на Кристиано Роналдо обаче може рязко да промени нещата.

Дали старата слава няма да се завърне, а защо не и други големи имена във футбол да последват португалската звезда? Дали пък Роналдо няма да прати „Ювентус в друго измерение”?

С него в редиците си, „Ювентус” ще се превърне в маркетингов недостижим връх в Италия. Очаква се и ръст в приходите от спонсорски договори, който може да стигне до 30%. Само в рамките на няколко дни, докато все още нищо не е официално и трансферът е със статут на слух, акциите на "Ювентус" на фондовата борса скочиха с рекордните 7,6%.

Какво ли ще случи, когато трансферът бъде официално оповестен... Дали ще се превърне в проблем обаче заплата на португалеца?

Засега се говори, че тя ще бъде 30 млн. евро на година. Това е четири пъти по-висока сума в сравнение със заплатата на най-високоплатения футболист на "бианконерите" в момента – Гонсало Игуаин, който прибира по 7,5 млн. евро на година.

Именно Игуаин се очаква да не бъде в редиците на "черно-белите" през този сезон. Meдиите на Апенините пишат, че с продажбата на Ел Пипита в "Челси" ще се финансира част от трансфера на Роналдо. Освен това, „бианконерите“ замениха Джанлуиджи Буфон с Матия Перин, което ще спести още 20 млн. евро на касата на клуба в следващите четири години.

Пред „Старата госпожа”, а и пред Роналдо ще има и друга цел. След 22-годишна суша за „Ювентус” отново да спечели Шампионската лига. За Кристиано това няма да е нищо ново. Той се цели в ново голямо постижение - ще опита да триумфира с трети различен отбор в най-престижния европейски турнир.

Тагове:

@