на живо

За пари или за още повече пари

След емоционалната афера с любовта на сърцето, Карлос Тевес ще се погрижи и за банковата си сметка

След един уникален сезон и две отхвърлени оферти от далечния Изток, през този трансферен прозорец аржентинецът Карлос Тевес „хвърли бомбата“ на пазара и се превърна в най-скъпоплатения футболист в света. Нападателят подписа 2-годишен договор с "Шанхай Шенхуа" и ще получава по 40 милиона евро на сезон. Само за справка, до момента в "Бока" Карлито взимаше по 15 милиона евро на сезон, а новата му заплата ще е с точно толкова по-висока от тази на Лео Меси в "Барса" или на Кристиано Роналдо в "Реал".

Подписът в далечен Китай идва след два категорични отказа в последните две години. Миналата година "Шанхай Ийст Ейша" предлагаха на нападателя заплата от 25 милиона (колкото на вече споменатите „абонати“ за "Златната топка"), но Тевес на два пъти отказа.

Първо реши да помисли добре, след като напусна "Ювентус", а след това остана там, където „беше у дома си“ – в аржентинския "Бока Хуниорс". С клуба, където едва 13-годишен започва голямата му футболна кариера, Тевес стана шампион и носител на купата, а броени дни, преди да подпише с китайския тим, вкара и един от головете в дербито с кръвния враг "Ривър Плейт". Явно след лудата и емоционална аржентинска авантюра (на представянето Карлос бе посрещнат от 40 000 хиляди фенове, а самият Диего Армандо Марадона вдигна транспарант с името на Тевес), футболистът е решил да се погрижи добре и за банковата си сметка.

В "Шанхай" Карлито ще взима по над 100 000 евро на ден, а шефовете на клуба сигурно се надяват да си възвърнат инвестицията от феновете в милиардния китайски пазар. Със сигурност тимът вече има и шампионски амбиции – през последния сезон в местната Суперлига "Шанхай Шенхуа" завърши на четвърто място, а треньор на отбора също е „звездно име“ в световния футбол – бившият халф на "Ривър" и "Челси" Густаво Пойет. А заедно с Карлито, аплодисментите на над 30-те хиляди по трибуните на домакинския "Хонгку Стейдиъм" в атака ще получават небезизвестните Демба Ба и Обафеми Мартинс.

Трансферът на Тевес е втората голяма сделка в китайския футбол само за последната седмица, след като на Коледа "Челси" продаде Оскар на "Шанхай СИПГ" за 60 млн. евро.

Малко преди това пък на дестинация „далечен Изток“ се отправиха още Хълк, Алекс Тейшейра и Джаксън Мартинес. Най-интересното в случая (за разлика от родното първенство, например) е, че практиката в китайската Суперлига е всеки тим да има по максимум 3-4 чуждестранни имена (предимно суперзвезди като изброените), а останалите да са местни футболисти. Например, от тридесетимата футболисти в първия отбор на тазгодишните шампиони от "Гуанджоу Евъргранде" има трима бразилци, един колумбиец и един играч от Южна Корея, а в Б-отбора няма нито един чужденец.

В този смисъл подобни трансфери са стимул за всички местни играчи. Привличането на Карлос Тевес е изключително важен ход и от още една гледна точка. Наред с неоспоримите футболни качества на аржентинеца (който вкара 25 гола миналия сезон) и впечатляващата му футболна визитка с почти 20 години в световния елит, историята и характерът му са „магнит“ за фенове и внимание.

Роден в Ехерсито де лос Андес, Фуерте Апаче, една от най-опасните части на Буенос Айрес, известна като „Кварталът на крадците“, пътят пред младежа е ясен – „тъмната страна“ или играта. „Ако не беше футболът, в момента или щях да съм мъртъв, или на наркотици, или в затвора“, сам каза Тевес в искрено интервю пред аржентинско списание. За феновете той е символът на успялото „момче от квартала“ – хулиган, който е успял да „избяга“ от предначертания „път към ада“. Когато на 32 се върна в "Бока", след като игра финал в Шампионската лига с "Ювентус", анализаторите не очакваха сезонът да е нещо повече от „благодаря“ към родния клуб, но нападателят потвърди думите си, че „се чувства в най-добрата си форма“ и помогна за два трофея.

Година по-късно, Тевес продължава да е в отлична форма и за него идва нова авантюра – този път по-далечна и не толкова емоционална. Дали ще се окаже „футболно правилна“ или единственият принос ще е финансов, предстои да разберем.