на живо

Как Йоахим Льов пренаписа историята за 13 години и 265 дни

Селекционерът на Германия вече е рекордьор по стаж начело на национален отбор

Йоахим Льов вече е селекционерът с най-дълъг стаж начело на национален отбор сред действащите треньори в световния футбол. Наставникът пое Германия преди 13 години и 265 дни - на 12 юли 2006 година и въпреки различните спекулации през последните години, все още няма кой да бутне стола му.

Рекордът на Льов стана факт, след като миналия месец Уругвайската футболна асоциация прекрати договора на 73-годишния Оскар Табарес, тъй като заради коронавируса не можеше повече да му плаща заплата. Льов е назначен за селекционер на Бундестима три месеца след Табарес, а до момента е водил световните шампиони от 2014 г. в 181 мача. 

Футболната кариера на Льов е далеч от впечатляваща. В 52-ата си мача в Бундеслигата с екипите на "Щутгарт", "Айнтрахт" Франкфурт и "Карлсруе", роденият в югозападна Германия нападател вкарва само 7 гола.

Още преди да завърши активната си кариера той се насочва към треньорството като наставник на младежката формация на швейцарския клуб "Винтертур" през 1994 година. През 1995-а става помощник в бившия си клуб "Щутгарт" в Бундеслигата, а година по-късно вече е назначен и за старши треньор.

Въпреки че печели Купата на Германия през 1997-а, швабите решават да се разделят с него. През лятото на 1998-а се съгласява да поеме "Фенербахче" и извежда тима до трето място в турското първенство. В Истанбул не издържа повече от година. Продължава да се развива в "Карлсруе", "Аданаспор" и "Инсбрук", преди да се премести в "Аустрия" Виена през лятото на 2003 г. Приключението му там също не продължава дълго - той е уволен през март, независимо че отборът е лидер в шампионата. Без него "Аустрия" завършва кампанията на второ място, с точка по-малко от шампиона.

След като Руди Фьолер подава оставка като селекционер на германския национален отбор, на поста застава друг бивш нападател - Юрген Клинсман, чиято първа работа е да назначи Льов за свой помощник. Тандемът Клинсман - Льов води Бундестима на "домашния" мондиал, завършил разочароващо за германците с отпадане на полуфиналите от Италия. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Клинсман е уволнен, а вече понатрупалият достатъчно опит Льов поема диригентската палка. На първия му голям турнир като национален селекционер - Евро 2008, извежда Германия до финал, който губи с 0:1 от Испания.

На световното в ЮАР две години по-късно, младият състав на Льов разбива Англия с 4:1, след което разгромява Аржентина с 4:0 на 1/4-финалите. На полуфиналите обаче далеч по-обиграният тим на Испания се налага с 1:0.

Снимка: Getty Images

Момчетата на Льов се радват на перфектен старт на Евро 2012 в Полша и Украйна, печелейки и трите си мача в груповата фаза, преди да победят с 4:2 Гърция на 1/4-финалите. Това бе 15-а поредна победа за тима и нов световен рекорд. Нямаше обаче време за празненства, тъй като последва отпадане след 1:2 от Италия.

Всичко обаче си дойде на мястото през 2014 г. Германия побеждава Португалия и САЩ и завършва наравно с Гана, преди да пребори с продължения Алжир на 1/8-финалите. Следва труден успех над Франция с 1:0 и феноменален полуфинал срещу домакина Бразилия, спечелен с разгромното 7:1. На финала срещу Аржентина Марио Гьотце прави Германия световен шампион за четвърти път.

На европейското във Франция през 2016-а германците отново отпадат на крачка от финала след загуба с 0:2 от "петлите".

При Йоахим Льов Германия печели първата си Купа на Конфедерациите през 2017 г. В Русия специалистът дадe почивка на големите си звезди и триумфира със състав, който лесно можеше да мине за младежка формация. Но пък на хоризонта на световния футбол започнаха да блестят звездите на Тимо Вернер, Леон Горецка и Ларс Щиндл.

Снимка: Getty Images

12 месеца по-късно обаче Льов и компания "катастрофират" на Мондиал 2018. Отборът, който е считан за големия фаворит за спечелването на титлата, губи от Мексико и Южна Корея и за първи път в историята си отпадна още в груповата фаза.

Договорът на селекционера е удължен до 2022-а, а междувременно назряват няколко скандала в представителния тим.

Още преди началото на първенство се появяват снимки на Месут Йозил и Илкай Гюндоган с президента на Турция Реджеп Ердоган, а след срамното отпадане всички обвиняват халфа на "Арсенал", който в крайна сметка не успя да издържи и обяви оттеглянето си от представителния тим "заради расизъм и неуважение".

Снимка: EPA

Няколко месеца по-късно Льов затвори завинаги вратата на националния отбор за трима от най-добрите германски футболисти - Матс Хумелс, Томас Мюлер и Жером Боатенг, а според местните медии тези играчи са нарушили климата в съблекалнята, което до голяма степен повлияло на представянето на Бундестима в Русия.

През последните няколко дни отново започна да се говори за наследник на Льов, а според редица издания перфектният кандидат за поста е мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп, който нееднократно е казвал, че мечтае един ден да бъде селекционер на Германия. 

bTV призовава: останете си вкъщи!