на живо

1981: Хегемонът "Ливърпул" посича "Реал" (ВИДЕО)

В събота "червени" и "бели" отново ще спорят за най-ценния клубен трофей

"Ливърпул" и "Реал" Мадрид са два от най-успешните отбори в Европа. "Червените" и "белите" държат множество рекорди и имат общо 17 европейски купи.

В събота на Олимпийския стадион в Киев двата тима ще се изправят един срещу друг в битка за короната в Шампионската лига. Кралският клуб гони трети пореден триумф, докато мърсисайдци жадуват шеста купа. Мачът ще бъде излъчен пряко по bTV Action от 20:30 ч.

"Ливърпул" и "Реал" ще спорят за трофея в повторение на финала през 1981 г. Тогава мърсисайдци триумфират в Париж пред 48 000 зрители.

Сблъсъкът на "Парк де Пренс" е сблъсък на титани и история за едно голямо завръщане на европейската сцена.

Отборът на "Реал" Мадрид е на финал в най-престижния турнир за първи път от 1966 г. А момчетата на Боб Пейсли са почти същите, които три години по-рано вдигат трофея в Лондон.

Срещата е интересна и динамична. И двата тима имат своите голови възможности, но късметът е на страната на "Ливърпул". 10 минути преди края на редовното време левият бек Алън Кенеди разпечатва вратата на Кралския клуб. Победното попадение идва малко неочаквано... след на пръв поглед безобиден тъч. Кенеди минава като на парад през защитата на мадридския тим и от малък ъгъл бележи за 1:0.

"Ливърпул" се окичва със златните медали за трети път в последните четири години, а за "Реал" остава огорчението. Това поражение обаче поставя началото на едно успешно десетилетие за Кралския клуб.

Съставите на двата тима във финала на "Парк де Пренс" през 1981 г.

"Ливърпул": Клемънс, Нийл, Томпсън (к), Хансен, Кенеди, Лий, Макдермот, Сунес, Кенеди, Далглиш (87-Кейз), Джонсън.

"Реал" Мадрид: Родригес, Кортес (87-Пинеда), Наваяс, Сабидо, Дел Боске, Де Лос Сантос, Камачо, Щилике, Хуанито, Сантиляна, Кънингам.