на живо

20 години по-късно: Невъзможният удар все още е загадка

През юни 1997 Роберто Карлос вкарва един от най-впечатляващите голове във футболната история

Преди 20 години Роберто Карлос изуми света с един от най-впечатляващите удари във футболната история.

През юни 1997 г. бившият ляв бек вкарва най-известния си гол след брилянтно изпълнен пряк свободен удар за равенството 1:1 между неговата Бразилия и Франция в откриващия мач на подгряващия турнир за Мондиал 1998.

Изпълнението на Карлос озадачава вратаря на домакините Фабиен Бартез. Топката лети към аута, но ненадейно променя посоката си, облизва страничната греда и спира в мрежата.

Две десетилетия по-късно защитникът споделя, че остава без думи всеки път щом види запис на гола.

„Ако трябва да бъда честен, до ден-днешен не знам как го направих”, шегува се бразилецът.

„Беше красив гол. Изискваше много тренировки и усилена работа по време на цялата ми кариера. Но тези усилия ми се отплатиха. Успях да отбележа феноменален гол. Моментът бе много специален за мен”, добавя Карлос.

Когато вкарва най-известния си гол, защитникът тъкмо полага основите на впечатляващата си кариера. Кара втори сезон в „Реал” Мадрид. Пристига в Испания след кратък престой в „Интер”, който плаща за него 8 милиона евро на „Палмейрас”. През 1995 г. това си е цяло богатство.

В Мадрид печели титла след титла. Превръща се в идол и легенда. Звездата му започва да блести ярко в испанската столица и той си извоюва място в стартовите 11 на „селесао” за световните първенства във Франция 1998, в Япония и Южна Корея 2002 и в Германия 2006.

На Мондиал 2002 помага за петата световна титла на Бразилия, която четири години по-рано се изплъзва на „кариоките” на финала във Франция срещу „петлите”. 

Роберто Карлос се отказва от професионалния футбол през 2015 г. след кратък престой в индийската Суперлига.

Въпреки че 18 години са изминали между известния му пряк свободен удар и неговото пенсиониране, той никога не е пробвал отново да удари топката по същия начин, защото знае, че на практика е невъзможно да повтори перфектното си изпълнение.

„Днес има много добри изпълнители на преки свободни удари. Може да отнеме малко време, но един ден някой ще вкара подобен гол. Но аз бях първият!”, казва с усмивка Карлос.

Науката обаче не вярва, че подобно изпълнение може да бъде повторено.

Попадението на Роберто Карлос от 1997 г. се противопостави на всички закони на физиката и дори след толкова години продължава да впечатлява и вълнува учените.

Веднага след феноменалния гол учени от целия свят се опитаха да разкодират изпълнението. Попадението бе катализатор за много проучвания и анализи на аеродинамиката и кривата на топката в онзи ден на „Стад дьо Жерлан” в Лион.

В проучванията си, физиците провели редица експерименти и анализи, за да си обяснят траекторията на топката и силите, повлияли на нейното движението в точно определения момент.

Най-авторитетните бразилски физици приемат шедьовъра на Роберто Карлос за „футболно чудо”.

„Въпреки че науката може да обясни защо топката е предприела такава траектория, условията като силата на удара, позицията на тялото на Карлос, разстоянието от близо 35 метра до вратата, са толкова редки, че можем да наречем случилото се чудо”, твърди Луис Фернандо Фонтанари – професор от университета в Сао Паоло.

„Не вярвам да видим подобен гол отново”, добавя Фонтанари.

Възможно ли е Роберто Карлос да пробва поне още веднъж да вкара топката по този начин? Може само да гадаем. Не е изключено обаче той да реши да ознаменува 20-годишнината си с ефектно изпълнение на 14 юни в София.

Карлос е сред звездите в отбора на Луиш Фиго за благотворителния мач на стадион „Васил Левски” срещу тима на Димитър Бербатов. Едно е сигурно – сърцатият защитник ще донесе много радост на хилядите си фенове в България.