на живо

Аз съм "Ливърпул"!

От първия си ден Трент Алекзандър-Арнолд вижда всичко в червено. И има една голяма мечта - да стане капитан на "Ливърпул"

Getty Images

Трент Алекзандър-Арнолд е фен на "Ливърпул" откакто се помни. Расте в академията на клуба, гледайки как Стивън Джерард спасява европейските вечери на мърсисайдци само с помръдването на десния си крак.

8-годишният Трент стои пред тренировъчната база на "червените" с надеждата да зърне отблизо, дори само за миг своя идол. И мечтае един ден да играе за "Ливърпул".

Снимка: Getty Images

Няколко години по-късно ролите се разменят. Джерард, вече приключил с футболната си кариера, гледа тренировка на младежите до 16 години, а най-силно впечатление му прави едно момче. Досещате се за кого става дума, нали?

"Трент Арнолд има всички шансове да стане топ играч. Има доста дълги крака и притежава завидни качества и умения. На 16 той не е все още достатъчно силен физически, но и това ще се случи с времето. Има манталитет на победител, а и произхожда от Уест Дарби, където е разположен "Мелууд". Трент си е истински скаузър и докато аз навремето си представях, че съм Джон Барнс и Стив Макмаън, той беше израснал, опитвайки да копира мен в парковете на Мърсисайд. Трент би могъл да бъде успешен опорен халф, но в същото време е доста универсален и без проблеми би се справил на други позиции".

Така Стивън Джерард описва първите си впечатления от Трент Алекзандър-Арнолд в своята книга "Моята история".

Когато Джерард започва да води част от заниманията на тима до 16 години, в които се разиграват ситуации "един срещу друг", легендарният капитан винаги избира Трент в своята група, защото "разбира много добре какво изисквам и изпълнява с лекота задачите си".

Снимка: Getty Images

Затова не може да се счита за изненада, че при европейския си дебют за "Ливърпул" в плейофите за влизане в групите на Шампионската лига през 2017 г. 18-годишният тогава Арнолд бележи прекрасен гол от пряк свободен удар при победата с 2:1 над "Хофенхайм". Така се превръща в третия най-млад голмайстор за "Ливърпул" при дебют в Европа. А тази вечер, ненавършил все още 21 години, десният защитник ще стане най-младият футболист с два поредни финала в Шампионската лига.

Снимка: Getty Images

Финалът срещу "Тотнъм" едва ли щеше да бъде възможен без светкавичната мисъл на бранителя, чието гениално изпълнение на ъглов удар при 3:0 в реванша срещу "Барселона" на полуфиналите на практика прати тима в битката за трофея.

Точно както идолът му Джерард прави толкова много пъти в кариерата си като играч на "Ливърпул".

От първия си ден Трент Алекзандър-Арнолд вижда всичко в червено. И има една голяма мечта - да стане капитан на "Ливърпул"!

Снимка: Getty Images

Роден в Уест Дарби край "Мелууд" Алекзандър-Арнолд става част от академията на клуба, когато е на 6. Година по-късно е на "Анфийлд" за първи път и вижда как Луис Гарсия бележи феноменален гол от воле при победата на "червените" над "Ювентус" с 2:1 в първи мач от 1/4-финалите в Шампионската лига.

"В онзи момент осъзнах, че искам да играя в "Ливърпул" до края на живота си. Разбрах, че завинаги ще съм фен на "Ливърпул", разказа десният бранител пред официалния сайт на Шампионската лига през 2018 г.

Трент е племенник на дългогодишния секретар на "Манчестър Юнайтед" - Джон Алекзандър, а баба му е била "първото сериозно гадже" на сър Алекс Фъргюсън. Въпреки това, той никога не си е помислял да сменя клуба на сърцето си заради най-големия му враг.

Снимка: Getty Images

Майка му Даян има игромно влияние върху неговия живот. Независимо че Трент е тихо и изключително скромно за заложбите си дете, загубите на футболния терен не му понасят добре. Имало е периоди, в който майка му редовно звъняла на организаторите в "Ливърпул", за да ги предупреди, че той няма да играе в следващия мач, защото "не е изял вечерята си". Съобщението е ясно и веднага прието по правилния начин. Така на следващия ден има ново обаждане: "Добре, може би ще играе, но само ако продължи да се държи добре".

Хората в академията на "Ливърпул", които си спомнят онези времена, смятат, че именно Даян е причината за неговата дисциплина и фокус. Любовта му към играта е двигателят на неговия живот.

Снимка: Getty Images

Талантът на младока привлича интереса на не един и два английски клуба. Но Даян отпраща всички с думите: "Парите изобщо не го мотивират. Всичко, от което се интересува е футболът и "Ливърпул". Той е обсебен от тях", споделя близък приятел до семейство Арнолд.

Веднъж сър Алекс Фъргюсън пита Трент защо не иска да смени "Ливърпул" с "Манчестър Юнайтед", а младокът отвръща смело: "Майка ми не кара по магистрали".

Снимка: Getty Images

Алекзандър-Арнолд е интроверт и рядко показва емоциите си. Когато започва да тренира с първия тим на "Ливърпул", страни от останалите в съблекалнята. Юрген Клоп не харесва това. Германският специалист иска младокът да се отпусне, да се сближи с момчетата и да започне да си вярва. Истината е, че в академията Трент е свикнал да получава информация за представянето си, за да подобрява играта си. Той иска да се учи.

Снимка: Getty Images

Затова след всяка тренировка мениджърът Клоп говори с Трент за футбол. Обяснява му за схемите, за позиционирането и какво се иска от него във всяка ситуация. В това отношение Клоп никога не изневерява на принципите си и благодарение на личния си подход към всеки отделен играч взаимоотношенията между мениджър и футболист се подобряват. А това личи и в представянето на терена.

За да напуснат съблекалните на "Ливърпул" след мач играчите трябва да преминат през микс-зоната с журналистите. Клоп винаги насърчава футболистите да махнат телефоните, да свалят слушалките и да говорят помежду си. Насърчава ги да разговарят с журналистите, защото вярва, че така те поемат отговорност за действията си.

Снимка: Getty Images

В модерната футболна ера, в която играчите на възрастта на Арнолд преминават покрай репортерите без да мигнат, Трент се спира, дори след загуба, за да предизвика себе си. Не иска помощ от никого. В това отношение е забележителен, а съотборникът му Деян Ловрен обича да се шегува, че изглежда като на 14, но се държи много по-зряло за възрастта си.

Той винаги е знаел какво бъдеще иска. И за никого няма да е изненада, когато един ден стане капитан на "Ливърпул".