на живо

Българска надежда в драфта (ВИДЕО)

Александър Везенков между "Денвър", "Вашингтон" и "Юта"

Тази нощ е драфтът в Националната баскетболна асоциация. Събитие, което може да се окаже историческо за България.

За първи път българин може да бъде изтеглен в лотарията на талантите и това е Александър Везенков. Името му досега се свързва с три отбора. "Денвър" може да го изтегли под №49 или 51, "Вашингтон" под 52 и "Юта" под 55-ти номер. Което обаче не означава, че това са единствените опции пред Везенков.

Четирима българи са водили подготовка с отбори от Националната баскетболна асоциация в ежегодната и много престижна лятна лига отвъд океана. През 2003-та Тодор Стойков е част от "Кливланд", а Бойко Младенов от "Сакраменто". През 2004-та Симеон Найденов тренира с "Далас", а през 2008-ма Филип Виденов с "Ню Орлиънс".

През 1984 г. Георги Глушков е звезда на Европа. Финикс извършва революция с привличането му, превръщайки го в първия представител на Източния блок в историята. В Аризона българинът остава само сезон. В Америка е чирак. Напуска недоволен от малкото игрови минути.

България може да се похвали с титла в женската Национална баскетболна асоциация. Печели я Полина Цекова с "Хюстън" през 1999 г. Година по-рано е избрана под №10. Още три българки са попадали в драфта - Албена и Гергана Брънзови, и Гергана Славчева.

Драфтът е ежегодно събитие, което събира най-големите таланти от колежанската лига на Съединените щати, Европа и останалия свят. Съществува от 1947-а година. 30-те отбора от лигата имат номера, под които избират измежду стотици имена.

Най-слабо представилите се през изминалия сезон клубове, избират с най-предни номера, взимайки правата на играчи с най-голям потенциал. Целта е всеки да получи право да изгради силен състав.

Съдбата на Везенков вероятно ще бъде като на повечето европейци - ще бъде изтеглен и оставен поне още година да трупа опит в сегашния си тим Барселона.