на живо

Българската ледена принцеса (ВИДЕО)

Представяме ви 14-годишната Александра Фейгин, която вече е спечелила над 80 медала

Запознайте се с Александра Фейгин - новата ни надежда във фигурното пързаляне. През уикенда 14-годишното момиче спечели сребърен медал от международния турнир "София Трофи" в Зимния дворец. Тя завърши надпреварата със сбор от 152.86 точки, а на волната програма изпълни шест тройни скока. Единствената й грешка бе падане на луца. Пред нея се нареди само рускинята Дария Паненкова (197.37), която изпълни успешно седем тройни скока.

Талантливата Саша вече има в колекцията си над 80 медала, 56 от които златни. А следващото й изпитание е световното първенство за юноши и девойки през март.

Тя твърди, че вече е свикнала с тежкото ежедневие - става рано, ходи на училище, а след това е до късно на тренировки. По фигурното пързаляне я запалва баща й - въпреки трудностите и липсата на адекватни зали. Фейгин не престава да се бори, да печели и най-важното - да се състезава за родината си.

"Смело мога да кажа, че никога не сме имали толкова перспективен състезател" споделя треньорката й Ина Лутай. Специалистката е по-малката сестра на световната шампионка при танцовите двойки Албена Денкова. Заедно със съпруга й Андрей се грижат за представянето на децата от "Клуб танци на лед Денкова-Стависки" на национални и международни състезания.

Ина е оптимистично настроена относно развитието на спорта в България, въпреки че школата не получава никаква помощ от държавните институции. "Трудно е, защото не намираме почти никъде подкрепа и това ни спъва всеки ден. Когато се захванахме с треньорска дейност, искахме да го правим тук, в България. Продължаваме да се борим за тази наша кауза. Да могат децата да се готвят тук, а не в чужбина, както се наложи на мен и сестра ми. Никога не ценим това, което имаме", споделя 27-годишната Лутай.

Бившата състезателка тренира общо 20 деца и казва, че фигурното пързаляне възпитава важните ценности в тийнейджърите. "Когато отидеш на състезание и видиш колко е хубаво да имаш цел вместо да обикаляш по градинките без стимул - така се запалват децата, защото искат да постигнат нащо значимо", категорична е тя.