на живо

Барчовски: Вярвам, че ще продължим във втората фаза на Евробаскет (АУДИО)

"Групата ни е възможно най-трудната, но това не ме притеснява"

Селекционерът на мъжкия национален отбор по баскетбол Росен Барчовски определи групата на тима ни за европейското първенство като възможно най-трудната, но заяви, че силните съперници не го притесняват и вярва в продължаването към следващата фаза на турнира.

Тегленият по-рано днес жребий събра "лъвовете" с Испания, Русия, Турция, Грузия и Белгия. Шампионатът на Стария континент ще се проведе през септември 2022 г.

"За нас леки групи няма. Не сме в положение да можем да определяме, че някоя група за нас е лека, но тази беше възможно най-трудната. Мога да споделя опита си - това, което знам от много години е, че съм предпочитал винаги на такива турнири да започваме срещу домакина, в случая - Грузия. Но не се падна така. Защото домакинът е под огромно напрежение в първия мач. Очакванията са страхотни, има огромен натиск и се играе по-лесно срещу домакин. Това ми се искаше. Оттам нататък не мисле, че е от особено значение срещу кого започваме.", коментира Барчовски пред bTV.

"Искаше ми се и да сме в Германия, защото вярвам, че ще продължим във втората фаза, да сме по-близко, но и в Грузия ще им намериме някой самолет да стигне до Германия. Да сме реалисти - фаворитите са ясни. Това са Испания, Русия и Турция. На Грузия вече се поотказаха някои от най-големите им звезди в предишните години, но имат много силно домакинство с фанатична публика, пълна зала. Там не играят епидемични обстановки."

За България участието на еврофиналите в първо от 10 години насам. При предишното селекционер на тима бе именно Барчовски.

"Нас със сигурност ни определят като аутсайдер. Ние и Белгия, те преди нас. Аз обаче искам да припомня на някои, които може би са забравили или не знаят, че на последното европейско първенство през 2011 г., когато и аз водих отбора, победихме Грузия, който беше със страхотен тим, Белгия и се държахме като равен на Русия - с Кириленко, Мозгов, Швед и т.н. Това са трите отбора, с които играем, така че имам самочувствие да водя тима срещу най-силните и не ме притеснява. Аз съм длъжен да вярвам, това ми е работата - да вярвам и да го предам на момчетата. Кой къде е в класирането, каква сила е, каква е статистиката, какъв е бил преди няма значение. Важно е какъв ще бъде догодина през септември.