на живо

Баскетболът над политиката: Сърбинът, който избра да играе за Косово

Микаиле Тмушич показа, че войната е в миналото

Напрежението между различните държави и нации на Балканите винаги тлее, от хиляди години. Но има решения, които поставят на заден план войните и дрязгите. И доказват, че има по-важни неща от омразата. 

Микаиле Тмушич е роден през 1993 г. в Печ - тогава част от Югославия, днес на територията на Косово. По националност той се определя като сърбин. Поне това говори профилът му в официалните сайтове на няколко баскетболни отбора, за които е играл. 

Той обаче избира да бъде част от националния отбор на Косово. Най-младата държава в Европа обяви своята независимост през 2008 г., а в Сърбия (и още няколко страни) все още отказват да признаят това. 

Микаиле явно няма такива предубеждения. В своята кариера той вече има 6 мача за Косово. В квалификациите за световното първенство, играни в началото на 2020 и 2021 г., баскетболистът записа 6 точки и 19 минути на паркета срещу Люксембург, Исландия и Словакия. 

Сръбските медии не пропускат да отбележат, че явно баскетболистът почита всички християнски традиции, кръстен е в православната вяра и посещава манастири, сред които и един от най-важните за сръбската държава - този в родния му град Печ. Според редица издания в западната ни съседка, Тмушич е първият сърбин, който играе за мъжки национален отбор на Косово в какъвто и да е спорт.

Микеле е отличен пример как спортът трябва да побеждава политиката. И да се разграничава. Особено от войните. 

Конфликтът между сърби и албанци в Косово в края на ХХ и началото на XXI век взе десетки хиляди жертви. Напрежението на територията на новата държава продължава да избухва от време на време на етническа основа.