на живо

Настаняват на кораб баскетболистите на САЩ в Рио

Американците ще тънат в лукс

Getty Images

Нерешените проблеми с канализацията и окабеляването на помещенията за спортисти в олимпийското село принудиха част от състезателите да изберат различни места за настаняване по време на игрите.

Въпреки че организаторите на най-големия спортен форум полагат неимоверни усилия да се справят с всички предизвикателства около пребиваването на делегациите в олимпийското селище, някои страни вече отказаха да останат там.

Баскетболистите на САЩ, които ще представят страната в Рио, са сред тях. Както женският, така и мъжкият отбор ще бъдат настанени на луксозен круизен кораб, закотвен край бреговете на Атлантическия океан.

Снимка: Getty Images

Лайнерът „Сребърен облак” ще предостави на американските баскетболисти удобства от най-висок клас, а спортистите вече са разпределили помежду си част от 196-те каюти.

Корабът разполага с библиотека, салон за красота, казино и четири изискани ресторанта, а наемът на едно спално помещение е 10 000 паунда на вечер. Всички тези удобства са на светлинни години от условията, които предоставят общите стаи в олимпийското село.

Звездите на Националната баскетболна асоциация (НБА) ЛеБрон Джеймс и Стеф Къри ще пропуснат игрите в Бразилия, но и без тях всеки един играч от тима е мултимилионер. Това прави мъжкият отбор на САЩ най-скъпият на тези олимпийски игри.

Говорителят на американците Крейг Милър каза: „ Не сме в олимпийското селище, защото се съмняваме, че там ще се подготвим по най-добрия начин за предстоящото състезание. Спортистите имаха дълъг сезон и искат да прекарат малко повече време със семействата си”.

Снимка: Getty Images

Хиляди туристи ще посетят пристанище, в близост до което е хвърлил котва лайнерът, за да наблюдават олимпийски игри на специално изложените за целта големи екрани. Охрана ще следи никой от зрителите да не се приближава до кораба.

Около плавателния съд е поставена специална куршумоустойчива ограда, а отделно 250 полицаи ще се грижат за сигурността на американските атлети.