на живо

Боби, която спечели сърцето на Клей (ВИДЕО)

Трикратният шампион в НБА с „Голдън Стейт“ възхитен от българката

Борислава Христова очевидно живее, вярвайки, че всеки миг е чудо. И изглежда й се получава. Последните седмици за българката в САЩ са сбъднат сън.

Вчера 23-годишната баскетболистка бе почетена на специална церемония по случай своя рекорд по точки (Борислава Христова стана реализатор №1 в историята на университета – б.р.) за „Вашингтон Стейт“ в колежанската лига отвъд океана. 12 хиляди зрители аплодираха варненката, станали на крака в Колизеума на град Пулман, щата Вашингтон.

Кулминацията на тържеството настъпи, когато Борислава бе извикана на терена, за да получи престижната награда лично от една от най-големите звезди в световния баскетбол Клей Томпсън – трикратен шампион с екипа на „Голдън Стейт“ в НБА (2015, 2017, 2018), 5 пъти участник в Мача на звездите (2015-2019) и шампион в конкурса за тройки (2016).

Олимпийският шампион от Рио де Жанейро 2016 и световен първенец от Мадрид 2014 връчи на Боби юбилейна баскетболна топка, с изписани върху нея името й, както и 1969 точки – точно толкова, колкото бяха необходими на нашето момиче, за да стане най-големия реализатор в женското направление на „Вашингтон Стейт“ от основаването на учебното заведение на 20 март 1890 г. до ден днешен. 

Последва топла, приятелска прегръдка и вдигната ръка за поздрав към феновете от страна на Христова. Клей Томпсън имаше възможността да види на живо и на какво е способна българката.

Той изгледа от първия ред в залата мача срещу „Аризона“, който момичетата от „Вашингтон Стейт“ загубиха с 67:74, но Христова бе отново под пара с нови 14 точки в актива и куп зрелищни изпълнения, накарали един от най-добрите стрелци в НБА на няколко пъти да стане на крака и да й ръкопляска и окуражава.

Клей Томпсън изкара целият уикенд в Пулман, като за него това бе своеобразно завръщане у дома. Компанията му също бе бляскава – с него в Пулман бяха дошли съотборниците му Стеф Къри и Заза Пачулия. Томпсън защитава цветовете на „Вашингтон Стейт“ в периода 2008-2011, когато е изтеглен под №11 в драфта на НБА от „Уориърс“, където се състезава и досега.

Поводът за посещението на крилото бе, че ръководството на университета извади от употреба неговата фланелка с №1. Той обаче остана впечатлен от женския отбор, начело с Боби Христова и им отдели специално внимание, дръпвайки им мотивационна реч в съблекалнята преди двубоя с „Аризона“. След нея пък възпитаничката на „Черно море Одесос“ върна жеста и на свой ред поднесе подарък на Томпсън от свое име и от името на своите съотборнички.

Преди две седмици, Борислава Христова измести от първото място във вечната ранглиста по точки, отбелязани с екипа на женския тим на „Вашингтон Стейт“, бившата суперзвезда на университета от 70-те години на миналия век – Джийн Егърт, която бе начело с 1967 точки (1977-1982) в продължение на 38 години. Наскоро нашенката стана и първата, поставила срещу името си гросмайсторските над 2000 точки в колежанската лига, а по всичко личи, че Боби няма никакво намерение да спира да бележи.