на живо

Как Гасперини превърна "Аталанта" в голово страшилище

Тимът от Бергамо е трети по резултатност в Европа

Reuters

"Сякаш отиваш на зъболекар. Накрая може да си добре, но усещаш болката". С тези думи, взети назаем от Пеп Гуардиола, вече бившият треньор на "Ювентус" Маурицио Сари описва "Аталанта" преди равенството 2:2 между двата тима в Серия "А".

Отборът от Бергамо завърши на 3-о място в Италия с 98 отбелязани гола - с 22 повече от шампиона "Ювентус". След неочакваното отпадане на "бианконерите" от Шампионската лига, "черно-сините" останаха единствената надежда на италианците за нещо запомнящо се в този така странен финален етап на най-авторитетния клубен турнир.

Факторът "Гасперини"

Дълго време "Аталанта" се лута в долната част на таблицата преди Джан Пиеро Гасперини - бивш треньор на младежкия тим на "Юве", да застане начело през юни 2016 г. Разликата се забелязва моментално. От девети "черно-сините" излизат четвърти и се класират за 1/16-финалите в Лига Европа за първи път от 27 години. Бергамаските достигат нови висини с 3-ото място в Италия през сезон 2018/19 и класиране за Шампионската лига за първи път в 113-годишната история на клуба.

Снимка: Reuters

Гасперини, който е бивш наставник на "Дженоа" и "Палермо", се слави с репутацията на треньор, който знае как да "възражда" кариери и да открива млади таланти за големия футбол. Той е "виновникът" за трансформациите на Диего Милито и Тиаго Мота, които впоследствие печелят исторически требъл с "Интер" през 2010 г. Той представя на света и Пауло Дибала.

62-годишният специалист не крие, че в началото е изпитвал затруднения и е бил пред уволнение. Всичко това обаче се променило, когато продава играчите, които не пасват на стила му, за да отвори място за подходящите изпълнители на указанията му.

"Нерадзурите" се разделят с Роберто Галярдини, Франк Кесие, Браян Кристанте и Деян Кулушевски, за да бъде постлан пътят към новия "Аталанта".

Треньорът налага схемата 3-4-2-1, а ключова роля в нея играят полузащитниците Робин Госенс и Ханс Хатебур, които дават по-голяма ширина по крилата. Марио Пашалич, Мартен де Рон и Ремо Фьойлер пък не спират да се движат.

Снимка: Reuters

Капитанът Алехандро "Папу" Гомес е сърцето на тима. Аржентинецът, който пристига от "Металист" Харков през 2014 г. за 4,4 млн. евро може да открие съотборник с точен пас дори при претъпкато наказателно поле, както и да изненада с дълга топка зад гърба на отбраната. 32-годишният Гомес завърши сезона в Серия "А" на първо място по асистенции (16), отбелязвайки междувременно и 7 гола.

Смъртоносната атака

Йосип Иличич, Дуван Сапата и Луис Муриел берат плодовете на нетипичната постройка на Гасперини, а когато машината забуксува, в игра влиза Руслан Малиновски, който притежава онази рядка способност да бележи красиви и наглед невъзможни голове. Шест от осемте попадения на украинеца през този сезон са след удари извън наказателното поле. Само Лионел Меси (9) има повече сред играчите от петте топ първенства в Европа.

Снимка: Reuters

За жалост Иличич, който има 21 гола във всички турнири през кампанията, няма да играе в Лисабон. Медиите в Италия съобщават, че словенският национал е изпаднал в депресия и затова е напуснал тима. Самият Гасперини изрази надежда, че ще успеят да го убедят да се върне в Бергамо за началото на следващия сезон.  

Резултатността в нападение е впечатляваща, но успехът на тактиката на Гасперини се корени в това, че полузащитниците тичат непрекъснато и атакуват опонентите без топка.

Снимка: Reuters

На фона на головата мощ и наситената полузащита, за най-слабото звено в тима се счита защитата. По отношение на нея Джан Пиеро Гасперини е категоричен: "Никога няма да повярвам в концепцията за изчакването на грешка на съперника. Трябва да се стремиш да откраднеш топката, за да атакуваш".

Системата на Гасперини може и да не е перфектна, но статистиката е красноречива - със 115 гола във всички турнири през този сезон "Аталанта" е третият най-резултатен тим в Европа.

ПСЖ със сигурност трябва да внимава.