на живо

Левандовски vs Марсело: От тийнейджърските дуели до битката за вечна слава

От Полша през Германия до полуфиналите на Шампионската лига

10 години по-късно съдбата отново среща "Байерн" Мюнхен и "Олимпик" Лион на полуфиналите в Шампионската лига. През сезон 2009/10 баварците елиминират "хлапетата" с общ резултат 4:0. Тази година представянето на германския гранд обещава много атрактивни голове, но пък играчите на Руди Гарсия са готови да отговорят на предизвикателството със самоотвержена игра в защита.

Десетилетие се отбелязва и от първата среща между нападателя на "Байерн" Роберт Левандовски и централния защитник на "Олимпик" Лион Марсело. През 2009/10 младите тогава футболисти носят екипите съответно на "Лех" Познан и "Висла" Краков в полската Екстракласа.

По онова време бразилският бранител кара втория си сезон в Европа с екипа на "Висла", докато Левандовски е във втората година от контракта си с "Лех" Познан. През първия си сезон вкарва 18 гола, с 3 попадения повече завършва за него кампания 2009/10.

При първия им сблъсък на терена Марсело се бори с всички сили да опази вратата на тима си, но полският нападател носи трите точки на своя отбор с гол за 1:0 в 60-ата минута.

Няколко месеца по-късно, намиращите се в началото на 20-те си години футболисти се изправят един срещу друг в мача за Суперкупата на Полша. Накрая отново печели "Лех" Познан, макар и с дузпи, като преди това в редовното време двата тима завършват 1:1 (гол на Лева).

Тези първи стъпки в европейския елит дават различна посока на кариерите им. През 2010 г. Марсело отива в ПСВ Айндховен за три години, преди да премине в "Хановер 96"... и отново да срещне Левандовски.

Междувременно полякът се оформя като голмайстор в "Борусия" Дортмунд, а през 2014-а вече като играч на "Байерн" Мюнхен вкарва 2 гола в мач срещу "Хановер 96". Двубой, в който отново мери сили със стария си познайник.

И докато полският национал се превръща в един от най-добрите нападатели в света, то Марсело сякаш не може да намери мястото си, докато не се озовава в "Лион". През 2016 г. преминава в "Бешикташ", но само няколко месеца по-късно осъществява трансфер във френския гранд за 7 милиона евро. 127 мача по-късно Марсело е ключова фигура в амбициите на тима за нов европодвиг и първи финал в Шампионската лига.

"Байерн" Мюнхен е на две победи от требъл. Като онзи, който баварската машина направи през 2013 г., когато всъщност за последно триумфира в Турнира на богатите.

31-годишният Роберт Левандовски е във формата на живота си - спечели голмайсторския приз в Бундеслигата, вкара 50-ия си гол за "Байерн" в 60-ия си мач с тима в Шампионската лига. Подобрява рекорд след рекорд. Според мнозина специалисти именно той трябваше да спечели "Златната топка" през този сезон. Приз, който заради пандемията от COVID-19 няма да бъде връчен през 2020 г.

Снимка: Getty Images

Левандовски вече си е гарантирал място до легендите на баварския гранд. Такъв статут очаква всички в "Лион", ако спрат устрема и на "Байерн", както вече го направиха с "Ювентус" и "Манчестър Сити". Ако успее да озапти Левандовски, Марсело ще бъде герой в очите на онези фенове, които допреди няколко месеца се опитваха да го изгонят от клуба.

Може пък именно тази вечер Марсело да разбие "прокобата Левандовски" и най-накрая да запише победа в мач срещу поляка.

Гледайте "Байерн" Мюнхен - "Олимпик" Лион тази вечер от 21:30 ч., пряко по bTV Action.