на живо

Томас Тухел vs. Ханзи Флик: Дуелът на цифрите

Кой ще спечели спора на германските треньори?

Ако миналото лято някой ни беше казал, че трима германски треньори ще стигнат до полуфиналите в Шампионската лига, вероятно инстинктивно щяхме да предположим, че Юрген Клоп ще бъде един от тях. Все пак неговият "Ливърпул" спечели трофея с победа срещу "Тотнъм" преди 15 месеца.

Мърсисайдци обаче бяха изхвърлени от турнира още на осминафиналите от "Атлетико" Мадрид на Диего Симеоне. Тимът на Чоло пък отстъпи на "РБ Лайпциг" на Юлиан Нагелсман. 33-годишният германски специалист, който се класира за полуфиналите заедно с опитните си сънародници Ханзи Флик и Томас Тухел.

Последните двама ще спорят за трофея в тазгодишното, по-странно издание на Шампионската лига. В неделя вечер от 21 ч. ПСЖ и "Байерн" Мюнхен ще се борят за най-ценното отличие в клубния футбол.

"Пари Сен Жермен" ще гони голямата си мечта - европейския трон, докато "Байерн" ще се опита да повтори требъла си от 2013 г.

Ден преди дългоочаквания сблъсък ви представяме няколко забавни и интересни цифри, свързани с двамата треньори - Томас Тухел и Ханзи Флик.

Снимка: Reuters

1 - Тухел е първият треньор на ПСЖ, класирал тима за финал в Шампионската лига. Така че, ако парижани победят баварците, германският специалист автоматично ще се превърне и в първия треньор, извел отбора до купата в най-авторитетния клубен турнир.

2 - Тухел може да стане и едва втория треньор, спечелил трофея с френски тим, след белгиеца Рамон Гуталс, който извежда "Олимпик" Марсилия до триумфа през сезон 1992/93.

Снимка: Reuters

3 - Ако ПСЖ спечели Шампионската лига, Тухел ще стане едва третият германец, триумфирал в надпреварата с отбор, който не е от Германия. Преди това го сториха Юрген Клоп с "Ливърпул" през миналия сезон и Юп Хайнкес с "Реал" Мадрид през 2000 г.

5 - "Пари Сен Жермен" е на една победа от пети трофей през сезон 2019/20. Само един мениджър може да се похвали с подобно постижение - Джок Стайн, който през сезон 1966/67 извежда "Селтик" до успехите в Европейската купа, Първа шотландска дивизия, Шотландската купа, Купа на шотландската лига и Купата на Глазгоу.

Снимка: Reuters

6 - Който и от двамата треньори да излезе победител в неделя, той ще стане шестият германец с успех в Европейската купа/Шампионската лига след Юрген Клоп, Удо Латек и триото Юп Хайнкес, Отмар Хицфелд и Детмар Крамер, които са печелили турнира по два пъти.

8 - Ханзи Флик записва името си в книгата с рекордите на турнира. След успеха над "Олимпик" Лион той се превърна в първия треньор с победи в първите си седем мача в Шампионската лига. При успех и срещу ПСЖ той ще увеличи актива си на осем.

Само осем треньора могат да се похвалят с впечатляващ требъл в Европа, който се състои от спечелването на титлата в първенството, купата на страната и Европейската купа/Шампионската лига.

Без значение дали успехът ще е за Тухел или за Флик, то тази цифра ще скочи на 9, тъй като и двамата преследват именно това постижение.

Флик спечели Бунделигата и Купата на Германия, така че "Байерн" може да се превърне в едва втория клуб след "Барселона" с требъл за втори път в историята си.

Тухел и ПСЖ вече поставиха ръцете си върху френската титла, Купата на Франция, Купата на Лигата на Франция и трофея на шампионите (Суперкупата на Франция), изравнявайки постижението на Лоран Блан и Унай Емери.

Снимка: Reuters

10 - Само 9 тима са печелили най-реномирания европейски клубен турнир без да загубят мач. Постижение, към което ще можем да причислим и "Байерн", който през сезон 2019/20 няма поражение в надпреварата. В неделя вечер баварската машина може да стане отбор номер 10. 

Флик не беше начело на тима в първите три двубоя от груповата фаза, но откакто е на кормилото, "Байерн" нито за миг не е показал колеблива игра. И така с доминация на терена до самия финал.

Снимка: Reuters

18 - Това ще бъде 18-и път, в който Томас Тухел се изправя срещу "Байерн" Мюнхен в треньорската си кариера. Мачовете му срещу рекордьора по титли на Германия са с тимовете на "Майнц 05", "Борусия" Дортмунд и ПСЖ. Активът му е 5 победи, 2 равенства и 10 загуби.

21 - Ако Флик изведе "Байерн" до трофея, това ще бъде изключителната 21-а поредна победа за тима във всички турнири. Серия, започнала през февруари, включваща 30 мача без загуба!

91.67 - В момента процентът на победите на 55-годишния Ханзи Флик е 91.43. Затова не е изненада, че той е треньорът с най-успешен старт начело на баварците. При победа срещу ПСЖ ще има леко увеличение в процентното изражение - 91.67, което ще означава и 33 успеха в 36 мача.

Снимка: Reuters

115 - Футболистите на "Байерн" Мюнхен са отбелязали невероятните 115 гола при Ханзи Флик, който води тима само от 35 двубоя. Това означава 3.3 гола на мач! 

Момчетата на германския специалист са вкарали по 4 или повече гола в 16 различни случая. Сред тях са феноменалните 8 попадения във вратата на "Барселона", и по 6 срещу "Цървена звезда, "Вердер" Бремен и "Хофенхайм".  

ПСЖ или "Байерн" Мюнхен? Кой ще надделее в спора на германските треньори? Гледайте в неделя (23 август) от 21 ч. пряко по bTV Action.