на живо

Всички играят, накрая (пак) печелят германците

Цигарен дим, пропуски и един треньор обратно при кравите - сезонът в Шампионска лига

bTV

Германия печели на футбол. И водата е мокра. Няма по-добро описание за един извънредно дълъг сезон на Шампионската лига, в който имаше всичко, но не и загуба за "Байерн". 11 мача, 11 победи. Скучно! Пандемията не успя да спре баварската машина. "Байерн" все пак опита да го направи интересно, тръгвайки по пътя към Шестата без треньор (съжаляваме, Нико). После извади от ръкава Ханзи и прибра "Ушатата купа". Ако можеше, тя щеше да чуе, че той вече е Ханс-Дитер Флик. Да си имаме уважението!

Но не сме тук, за да коментираме само "Байерн". Вместо това ще направим алтернативен обзор на елиминациите след рестарта.

Всичко започна с много дим от цигарите на пределно изнервения Маурицио Сари, чийто "Ювентус" се сгромоляса срещу "Олимпик" Лион. Реферът Феликс Цвайер отсъди странна дузпа в полза на "хлапетата", а след това реши да компенсира "Старата госпожа". Явно е на принципа "Път на младите", защото голът на чужд терен се оказа решаващ.

Неостаряващият Кристиано Роналдо опита да промени нещата, но не бе на една вълна със съотборниците си. В края на мача португалецът ни върна в детството, когато най-добрият в квартала почти не подаваше и опитваше да "навърже" всички съперници. Накрая си тръгваше разплакан.

via GIPHY

В другия двубой "гражданите" изхвърлиха "кралете". И нямаше нужда нито от протести, нито от викове "Оставка!". В основата на отпадането на "Реал" Мадрид от "Манчестър Сити" бе централният защитник Рафаел Варан, който сякаш забрави как се играе футбол и се превърна в Давид Луис за една вечер с двете си груби грешки. Но докато за единия това би бил поредният ден в офиса, другият е световен шампион...

Последва една вечер, която можем да опишем като "дъждовна" и просто да отбележим, че "Байерн" довърши започнатото срещу "Челси", а "Барселона" се справи с "Наполи". Меси дори си връзваше връзките, докато Суарес вкарваше от дузпа.

Пропускаме провалите на "Атлетико" и "Аталанта" в края и стигаме до мачовете на истината. "Манчестър Сити" срещу "Олимпик" Лион. Преди двубоя, както обикновено, никой нямаше представа на кои играчи ще заложи Гуардиола. Pep Roulette...

via GIPHY

Испанският специалист изглежда бе прекарал времето си в търсене на комбинация от футболисти, която не бяхме гледали през този сезон. Лесно му е, няма как да си скубе косите след това! Както вероятно направиха феновете на "Сити" при едно отиграване на Стърлинг.

"Какъв пропуск! Как е възможно това!? Как е възможно това, Рахийме, кажи ми? Тогава, когато трябваше само с лекота, с ювелирност, както си свикнал не един път да действаш, да поразиш вратата на съперника. Ееех, какво да се прави..." може би е най-подходящият коментар за него.

Нищо ново. Пеп усложнява излишно нещата и заложилите късат фишове.

 

Следва новият филм в жанр "трагикомедия" или "ужаси", зависи от пристрастията. "Барселона" - "Байерн" 2:8! Когато поемеш "Барселона" и започнеш пресконференцията си с "Вчера се разхождах сред кравите на село, а днес съм в клубната база на "Барселона", тренирайки най-добрите играчи в света в един отбор, който никога не бих могъл да подобря, защото това е максимумът", става ясно какво предстои.

Вече бившият треньор на "блаугранас" Кике Сетиен отново е при стадото си, но няма нищо за разказване.

Единственият от "Барселона", който остана до 23-ти август е Антоан Гризман. Още при пристигането си в Лисабон за финалния турнир нападателят заяви най-тържествено, че ще е там до края и дори е взел Плейстейшъна си, за да запълва времето между големите мачове.

Следва победа №10 за "Байерн", като този път жертвата бе "Олимпик" Лион. "Хлапетата" направиха силен първи четвърт час, но в останалото време бяха предимно дълбоко в окопите. Руди Гарсия не знае ли, че да се браниш срещу германците е добра стратегия само през зимата?

Класика за баварската машина! Впечатление прави физическата форма на халфа на "Байерн" Леон Горецка. С какво ги хранят в Мюнхен? А Станислав Иванов не е качил и килограм откакто вкара на "Лацио" в юбилейния мач. Тогава беше на 15 години...

Време е за втория полуфинал: "Лайпциг" - ПСЖ. Вероятно баба ви е по-стара от двата клуба взети заедно. "Любимците" на футболна Германия, които летят на крилете на "Ред Бул", са на 11 години. Отсреща е 50-годишният френския гранд.

Историческа победа за Пе Ес Же, този път подпечатана не от златната резерва Ерик Максим Чупо-Мотинг. С появата си в 86' обаче той зарадва феновете на великата английска игра. В 11 от последните 15 полуфинали в Шампионската лига участие е взел бивш играч на "Стоук", който дълго време бе воден от Тони Пюлис и разполагаше с легенди като Чарли Адам, Райън Шоукрос и Рори Делап. "Грънчарите" е прекалено фин прякор за този тим.

Размечтахме се! Време е за финала. Преди него Гризман изиграва няколко мача "Барселона" - "Байерн" на FIFA 20 за успокоение. Печели ги убедително. Всички сме го правили...

via GIPHY

Спорът за трофея предложи доста емоции. Вместо в "Костенурките нинджа", Мбапе влезе в "Приключенията на Франклин" и пропусна отлична възможност да даде аванс на ПСЖ малко преди почивката.

В "Байерн" показаха колебания, а левият бек Алфонсо Дейвис бе необичайно нервен. Може би защото приятелката му играе за дамския тим на съперника. В крайна сметка баварците спечелиха. Героят е родом от Париж, юноша на ПСЖ и най-младият дебютант в историята на тима. Кингсли Коман, дами и господа.

Докато Неймар ронеше крокодилски сълзи и подготвяше поздравленията си за... "Байер" Леверкузен, в "Байерн" се радваха на трофея и позираха за снимка с него. Като Люка Ернандес. Казвате, че купата не била "ушата"?

Снимка: Getty Images

ПС: Петминутно четиво.
ПС2: Макар че това май се поясняваше по-рано...