на живо

COVID-19 и бедните български футболни губещи

Възможно ли е пандемията да изхвърли българските отбори от евротурнирите?

ludogorets.com

Пандемията от COVID-19 разбърка целия футболен календар. Логично, предвид динамичната обстановка, никой не може да се наеме с точна прогноза кога ще бъдат довършени първенствата. Всичко зависи от овладяването на заразата на местно ниво. Големите лиги заговориха за мачове в края на месец май, най-късно в началото на юни. Тази опция обаче бързо може да бъде задраскана от календара, ако вирусът отново обърка плановете.

От УЕФА обявиха, че финалът в Шампионската лига ще се състои в края на август, а преди това трябва да бъдат завършени първенствата на Стария континент. Европейската футболна централа настоява всички да довършат шампионатите си и да не взимат пример от Белгия, която се прояви като двойкаджията в условията на голям изпит. Тук обаче възниква един много голям въпрос. Какво ще стане с квалификационните кръгове в европейските клубни турнири? Въпрос, който пряко засяга българските отбори.

Снимка: Reuters

Да вземем 29 август за точно преценената дата от УЕФА за край на сезона в Шампионска лига и 26 август за този в Лига Европа. По принцип в този период от годината се играят плейофите в двата турнира за влизане в групите. Очевидно, тази година това няма да е така. По план първия квалификационен кръг в Шампионската лига трябваше да се състои на 7 юли. И това е очевидно, че няма да се случи. Най-малко защото първенствата няма да са приключили, за да може да се излъчат представителите в евротурнирите.

Другата пречка пред провеждането на квалификационните кръгове е, че трябва да се изчака завършването на сезона в Шампионската лига и Лига Европа (т.е. 29 август), за да има ясно разпределение на брой участници от дадена държава, изчисляване на коефициенти и т.н. Тоест квалификационните кръгове са блокирани до 1 септември.

Предвид липсата на време и европейското първенство през 2021 г., новият сезон в първенствата следва да започне не по-късно от 1 септември. Хипотетично, ако тогава започнат и да се играят квалификациите в Лига Европа и Шампионска лига, това значи да станат ясни участниците в групите едва към средата на октомври, при това при много сгъстен цикъл от мачове, което тотално ще изтощи отборите. Старт на Шампионска лига от средата на октомври пък означава, че сезонът трябва да бъде толкова сгъстен и изобщо да няма традиционната пауза от декември до февруари.

Така пред УЕФА излизат на преден план три варианта:

1. Нов формат на квалификации и групова фаза, който да важи единствено за новия сезон, който да бъде като ускорена партия шах в името на бързото му приключване преди европейското първенство.

2. Премахването на паузата между декември и февруари и провеждането на мачове и в този период.

3. Стигаме и до най-неприятния за България вариант, а именно: запазване на формата, но, поради липсата на време за провеждане на квалификации, класиране на отбори в Лига Европа и Шампионска лига спрямо ранглистата на УЕФА.

Снимка: Lap.bg

В групите на Шампионската лига попадат 32 отбора - от тях гарантирани 4 места имат Испания, Англия, Германия и Италия. Франция, Португалия, Русия, Украйна, Турция и Белгия също имат гарантирани места, което оставя доста малко като брой за попълване. Същото важи и за Лига Европа, където отново големите имат гарантирани участници в груповата фаза (общо 48 отбора в групите), а останалото се попълва с квалификациите.

Ако липсата на време опре ножа до гърлото на УЕФА и се стигне до попълване спрямо ранглистата на страните, това значи, че България не би имала представител в нито един от двата турнира!

Снимка: uefa.com

Страната ни се намира на 27-мо място и има 4 участника в евротурнирите. Общият брой места за групите на Шампионска лига и Лига Европа са 80. Пред нас обаче има 133 отбора, които са представители на тези 26 страни пред нас. Абсолютно достатъчна бройка за УЕФА, за да запълни групите си без да ползва квалификациите в извънредната ситуация. А ако подобен сценарий се случи, то тогава ние ще бъдем от най-ощетените. Едва ли едно "Извинявай" от УЕФА ще помогне в комбинация с няколко хиляди евро компенсация от някой фонд.

Предстоят интересни времена във футбола. Остава да видим УЕФА и Александър Чеферин какво ще измислят за бедните отрочета от Балканите, които без това скоро ще бъдат "изтикани" в друг турнир.

bTV призовава: останете си вкъщи!