на живо

Да се завърнеш за златото

Когато контузиите не те отказват, а те амбицират

Getty Images

Аксел Лунд Свиндал продължава да се противопоставя на болката в коляното си. Норвежецът се е насочил към олимпийското злато в ПьонгЧанг, заедно с още няколко звезди в алпийските ски, които неотдавна се завърнаха на белите писти след тежки контузии.

35-годишният Свиндал преодоля няколко сериозни травми - от прорезна рана в областта на слабините, през скъсано ахилесово сухожилие до застрашаваща кариерата му травма на коляното.

Ветеранът се цели в много медали от игрите в Южна Корея. Това важи с пълна сила и за американката Линдзи Вон, австрийците Ана Фенингер и Марсел Хиршер, които също се завръщат след впечатляващи възстановявания.

Свиндал заминава за ПьонгЧанг в ролята си на фаворит в спускането и супергигантския слалом. Той има пет световни титли и пълен комплект медали от олимпийските игри във Ванкувър 2010 - злато в супергигантския слалом, сребро в спускането и бронз в гигантския слалом.

Снимка: Getty Images

Последната му тежка травма датира от 2016-а, когато скъса предна кръстна връзка на дясното коляно по време на спускането на легендарната писта "Щрайф" в Кицбюел. Само година по-рано той претърпява операция на менискуса на другото си коляно.

Въпреки трите сериозни контузии, норвежецът има впечатляващите 35 кариерни победи. Споделя, че травмите го застигат, когато се намира в топ форма.

"Не е съвпадение, че падам, когато се чувствам най-силен. Не е толкова опасно, когато не се движа добре и се намирам около 10-ата позиция, отколкото когато рискувам всичко, защото знам, че мога да спечеля", заявява той.

В ПьонгЧанг Свиндал иска да компенсира липсата на отличия от Сочи 2014.

Снимка: Getty Images

Линдзи Вон дори не пътува за игрите в Русия преди 4 години. Тя има злато и бронз от Ванкувър 2010, както и две световни титли от 2009 г.

33-годишната американка пропуска игрите през 2006, след като се контузва по време на тренировка. По всяка вероятност ПьонгЧанг 2018 ще бъде последното й олимпийско приключение.

Вон не бе в Сочи заради скъсани кръстни връзки и въпреки последвали травми, като счупен глезен и ръка, вече има 81-а победи в кариерата си, с което се приближи на 5 до рекорда на Ингемар Стенмарк (86 победи), който е най-успешният алпиец за всички времена.

Снимка: Getty Images

Трикратната световна шампионка Ана Фенингер спечели злато в супергигантския слалом и сребро в гигантския слалом в Сочи. След това обаче дълго време бе извън пистите заради две тежки контузии на коляното.

Австралийката си върна първото място на подиума миналия месец във Вал д'Изер след успех в супергигантския слалом. Постижение, което определя като "най-голямата си победа".

"Мечтаех за този успех от много дълго време. Не беше лесно. Преминах през сериозен спад, дори мислех за отказване. Но толкова много вярваха в мен.", сподели Фенингер след победата.

Снимка: Getty Images

Междувременно сънародникът й Марсел Хиршер имаше проблеми с глезена, но успя да се завърне с гръм и трясък и отново диктува събитията при мъжете. Олимпийското титла е единственото голямо отличие, което все още му се изплъзва. Единственият медал на шесткратния световен шампион от най-големия спортен форум е сребро в слалома от Сочи 2014. 

Снимка: Getty Images

Победителят в гиганския слалом Тед Лигети (САЩ), австрийският шампион в спускането Матиас Майер, както и бронзовата медалистка в спускането при жените Лара Гут (Швейцария) също се възстановиха от неприятни контузии между Сочи и ПьонгЧанг и нямат търпение отново да се качат на олимпийския подиум.