на живо

Да влезеш с гръм и трясък във Висшата лига на 29

Теему Пуки е новият любимец на футболния свят

Getty Images

Теему Пуки влетя с гръм и трясък във Висшата лига на Англия. Шестте гола в пет мача от началото на дебютния му сезон в елита бързо го превърнаха в любимец на хиляди футболни фенове по целия свят.

Нападателят на "Норич" отбеляза гол при шокиращата победа на "канарчетата" с 3:2 над "Манчестър Сити", преди това блесна с попадение срещу "Ливърпул", хеттрик срещу "Нюкасъл" и гол във вратата на "Челси". Като прибавим и двете му попадения за Финландия по време на паузата за националните отбори, смело можем да кажем, че 29-годишният Теему Пуки се намира във формата на живота си.

Снимка: Getty Images

С хеттрика срещу "джордитата", Пуки се превърна в първия играч с четири гола в първите си два мача във Висшата лига. 

"Преди две години не можех и да си мечтая за хеттрик в Премиър лийг", споделя нападателят, който вече е предпочитан избор на върха на атаката в играта Fantasy Premier League от повече от половин милион души (б. ред. - във Fantasy Premier League участниците влизат в ролята на мениджъри, изграждат си виртуален отбор и печелят точки въз основата на статистически данни, събрани от индивидуалното представяне на играчите в реалния мач).

След попадение във вратата на "Челси", той бе избран за играч на месец август, като изпревари звезди като Роберто Фирмино, Рахийм Стърлинг, Серхио Агуеро и Кевин де Бройне.

Снимка: Getty Images

За футболист, който завършва миналия сезон като голмайстор на Чемпиъншип с 29 гола, нито един от които от дузпа, преминаването от втора дивизия в елита изглежда лесна задача. Но всъщност пътешествието на Пуки към Висшата лига е изпълнено с много върхове и спадове.

Пуки е роден в крайбрежния финландски град Котка. Започва професионалната си кариера в родния КТП, когато е на 16 години, и печели наградата за най-добър млад играч на Финладия. Две години по-късно осъществява и първия си голям трансфер - в "Севиля". Андалуският клуб обаче се оказва голямо предизвикателство за тийнейджъра. Той не знае грам испански, а английският не му помага особено. Семейството му прави жертва в името на бъдещата кариера на младока и майка му си взима едногодишна почивка от работа, за да замине с него.

"Имах добър старт в "Севиля". Влязох във втория отбор, вкарах няколко гола и ме извикаха да тренирам с мъжете. Изведнъж се оказах на скамейката срещу "Реал" Мадрид. Бях само на 18", разказва в интервю за "Дейли Мейл" Пуки.

Снимка: Getty Images

След смяна на треньорското ръководство и лека контузия, кариерата на нападателя не се развива по план и той се завръща във Финландия с екипа на ХИК Хелзинки. Започва повече от обещаващо - 16 гола в 26 мача през първия си цял сезон. Вкарва три пъти в два мача срещу "Шалке 04" в квалификациите за Лига Европа и привлича интереса на германския клуб. Ралф Рагник го купува през 2011 г., но две седмици по-късно треньорът е сменен от Хуб Стевенс. При новия наставник Пуки редува силни със слаби мачове в конкуренцията на Раул и Клас-Ян Хунтелаар. Не се чувства на правилното място и смята, че не е готов за отбор от ранга на "Шалке 04".

Снимка: Getty Images

Пуки търси избавление и ново начало в "Селтик", но отбелязва едва 7 гола в 25 мача и след само един сезон се озовава в датския гранд "Брьондби". Четири сезона, 161 мача и 69 гола по-късно животът на 28-годишния Теему Пуки прави нов завой, след който нищо вече няма да е същото.

Снимка: Getty Images

Нападателят признава, че започва да бележи голове едва през последните си две години в Дания. Солидното му представяне печели симпатиите на немския мениджър на "Норич" Даниел Фарке и през 2018 г. Пуки става част от "канарчетата".

През последните няколко месеца увереността му пред противниковата врата расте. Той пасва идеално в тактическата схема на Фарке, а през лятото подписа нов 3-годишен договор с новака във Висшата лига.

Снимка: Getty Images

От началото на сезона в Англия са изминали само пет кръга и е рано да се правят генерални заключения. Истината обаче е, че 29-годишният Теему Пуки едва ли би могъл да започне дебютния си сезон във Висшата лига по по-добър начин.

Топката, с която отбеляза хеттрик във вратата на "Нюкасъл" вече е любима играчка на дъщеричката му Оливия. Бащата на футболиста се шегува, че ще купи подобна топка на внучка си, за да вземе нейната, ако синът му не отбележи нови три гола в един мач.