на живо

Датчанинът, който не разпознава отбора си

Томас Дилейни има огромни трудности да различава червено и зелено

Reuters

Правилото на футболния терен е ясно - двата тима трябва да са с екипи, които да се различават по цвят. Така е по-лесно за съдиите, за феновете, а и за самите играчи. 

Само че съществуват хора, които и в тези ситуации се объркват. Като един от героите на Дания. Томас Дилейни вкара един от головете срещу Чехия на четвъртфинала на европейското първенство и осигури сблъсък на своя тим с Англия за място във финала на шампионата.

Оказва се, че футболистът на "Борусия" Дортмунд е далтонист. И това му влияе на терена. Той не различава червено и зелено.

Снимка: Reuters

Полузащитникът разкрива тази своя особеност по време на световното първенство през 2018 г. Тогава Дания се изправи срещу Мексико. А един от футболните привърженици се оплака, че е далтонист и не е различавал двата тима на терена. 

"Здравей! Аз съм Томас и също съм далтонист. Радвам се на тази особеност. Вчера на скамейката ми беше трудно да различавам двата тима. Попитах даже за кой от отборите играя. Погледнаха ме странно и ми казаха, че съм датски национал", разказа преди 3 години Дилейни. 

Снимка: Reuters

Всъщност той е първият професионален футболист, който открито говори, че е далтонист и не различава всички цветове. 

"Трудно е да се опише. Това е все едно да виждаме различни нюанси от един и същи цвят. Обикновено играем с различни гащета, но веднъж и на двата отбора бяха бели, което направи нещата още по-сложни. Това, което направих, беше само да гледам лицата. Но трябваше да го правя много бързо, за да не загубя топката. Когато хората са наблизо, могат да бъдат различени добре, но когато темпото е високо и са по-далеч, е малко трудно.", допълни той.

Снимка: Reuters

Всъщност далтонизмът е широкоразпространен. Повече от 350 000 000 души по света се сблъскват с него всекидневно. И признанието на Дилейни ги вдъхновява. 

"Повечето хора не говорят за това, защото смятат, че ще ги злепостави. Но сега виждат, че няма защо да се страхуват", заяви тогава Катрин Олбани-Уорд, основател на британската организация на далтонистите.

Снимка: Reuters

В самия футболен свят също се зарадваха на различния поглед на Дилейни. От тима на Австралия решиха да не играят в жълто, а с резервното си синьо срещу Дания. Просто да не затрудняват противниковия играч.

Днес Дилейни ще де изправи срещу Англия. "Трите лъва" трябва да бъдат в традиционния си бял екип на "Уембли", който вероятно няма да създаде проблеми на футболиста.