на живо

Дребосъкът и любимата му футболна топка (ВИДЕО)

Фил Фоудън събира "Панини" стикери, докато мечтае за триумф в Шампионската лига

Годината е 2005-а. Тери Джон, скаут на "Манчестър Сити", прави поредната си обиколка из местните училища в търсене на таланти. Следващата му спирка е "Бридж Хол" в Стокпорт, за да види в действие Калъм Фоудън. Преди мача обаче пита кой е най-добрият там и след секунди пред него се озовава по-малкият брат на Калъм - Фил.

"Той беше толкова дребен, че се губеше в тревата. Като всеки играч със силен ляв крак, действаше по-балансирано, по-елегантно. Направи ми впечатление, че винаги следи какво се случва около него и се позиционира отлично. Хората ми казваха, че е прекалено малък и не разбират защо му възлагам такива надежди. "Всеки дъб преди това е бил жълъд. Нужно е търпение!" - отговарях аз", раказва Джон, който прекара две десетилетия в академията на "Сити", преди да премине в "Ливърпул" през 2016 г.

Сега онова 5-годишно хлапе е най-големият талант в английския футбол. Навършилият 21 години вчера Фил има 11 трофея в кариерата си и протяга ръце към най-ценния в клубния футбол - Шампионската лига. Израстването му под ръководството на Пеп Гуардиола е феноменално. Испанският специалист винаги го е определял като невероятен талант, сравним с шесткратния носител на "Златната топка" Лионел Меси.

Снимка: Getty Images

Фоудън е младата звезда с 16 гола и 10 асистенции за сезона. Той обаче е и дребосъкът, чийто извор на щастие остават футболната топка... и колекцията от "Панини" стикери.

"Беше лесен за отглеждане. Купуваш му нова футболна топка и той е щастлив. Не се нуждаеше от нищо друго. Играчките не го вълнуваха, само топката", споделя майка му - Клеър.

Малкият Фил прохожда на 10 месеца, не след дълго започва да подритва топка. В училище дриблира из коридорите с топче намачкани листове. На лагерите с националния отбор жонглира в хотелската стая с топка от чорапи. Обожава футбола, а доказателство намираме и в богатата му колекция от "Панини" стикери, които продължава да събира. Близките му също са "в играта".

"Водих децата на зоопарк и на връщане минахме през магазин на "Морисънс". Видях голяма кутия със стикери и веднага му се обадих. Понякога сме на път и той казва "Спри, там продават стикери. Хайде, Бек, отиди и купи всички на щанда. Не искам аз, защото ще ме разпознаят!", споделя половинката на Фоудън и негова детска любов - Ребека Кук. Двамата имат двегодишен син на име Рони, така че е много вероятно скоро броят на "Панини" стикерите вкъщи да се удвои.

Любопитното е, че Фил е събрал всички от албума на Висшата лига за сезон 2020/2021... без един. Липсващият е с неговия лик.

Всъщност формата на Фоудън в последните седмици е изненадваща, имайки предвид, че наскоро той загуби много близък човек. Дългогодишният му съветник Ричард Грийн, който победи рака, почина след усложнения от COVID-19. Новината за смъртта му стигна до Фоудън след победата на Англия с 2:1 срещу Полша в световна квалификация на 31 март.

"Фил го прие много тежко, беше неутешим по пътя от "Уембли". Ричард му бе като втори баща. Докато лежеше в болница и се бореше с коронавируса, Фил често се обаждаше, за да ме пита как е. Казваше "Предай му да се прибира у дома. Не съм вкарвал гол откакто е там", разкрива Оуен Браун - част от екипа на Фоудън.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Phil Foden (@philfoden)

"Фил ми сподели, че оттогава, където и да отиде, светлините премигват за кратко. Вярва, че това е Ричард, който го уверява, че продължава да бди над него. Ричард смяташе, че Фил ще стане най-добрият футболист в света. Фил винаги е бил мотивиран да стигне до върха, но сега иска и да докаже на всички, че Ричард е бил прав.", допълва Браун.

Мениджърът на "Манчестър Сити" Пеп Гуардиола разби четвъртфиналната прокоба в Шампионската лига. Следващата цел е да покаже на специалистите, че може да спечели купата и без Лионел Меси. И двата му триумфа в турнира с "Барселона" като треньор - през 2009 и 2011 г., са постигнати с аржентинския гений в състава. Бъдещето на Меси изглежда свързано с Каталуния, но дали Гуардиола вече не е открил своя Меси в Манчестър?

Снимка: Getty Images

Финала в Шампионската лига между "Манчестър Сити" и "Челси" можете да гледате тази вечер от 22:00 ч. пряко по bTV Action. Коментарното ни студио започва час преди първия съдийски сигнал в Порто!