на живо

Два важни гола и едни безценни сълзи

16-годишно момче и баща му трогнаха футболния свят

EPA

В неделя вечер двубоят от италианската Серия "А" между "Дженоа" и "Лацио" предложи на зрителите цели пет гола, купища положения и една трогателна история.

16-годишният нападател на "Дженоа" Пиетро Пелегри влезе като резерва за тима си в 33-ата минута и изненадващо или не младокът не се даде до последно в битката с опитното острие на "Лацио" Чиро Имобиле за герой на мача.

Снимка: EPA

Да, "Лацио" спечели с 3:2, а Имобиле вкара два гола, покачвайки сметката си в Серия "А" на шест попадения дотук през сезона. Пелегри обаче написа история. Тийнейджърът два пъти върна тима от Генуа в играта с два гола, ставайки най-младият футболист в историята на италианския футбол, който вкарва две попадения в един мач.

И ако постижението не ви звучи достатъчно внушително, ще добавим още един факт. Пиетро направи всичко това с мисъл за баща си, който беше буквално на метри от него. Точно така Марко Пелегри седеше на скамейката на "Дженоа" и развълнуван не вярваше на очите си.

Снимка: Twitter

При втория гол на сина си помощник треньора в щаба на "грифоните" вече беше облян в сълзи. Истински сълзи, от щастие. Телевизионните камери не пропуснаха шанса да покажат на целия свят един горд баща, а този кадър днес е сред най-споделяните в социалните мрежи.

"За мен и баща ми това беше важна вечер. Сбъднах мечта, която имам от дете", заяви Пиетро Пелегри след двубоя.

Десетките мачове навсякъде по света всеки уикенд са причината понякога да не осъзнаваме колко много означават головете. За някои са просто статистика. За други са кулминацията на една история.

"Футболната ми кариера се дължи на баща ми. Още откакто започнах да играя като дете, той винаги е до мен. Независимо на тренировка или на мач. В студ, дъжд или кал - той е там", добави Пелегри, едва удържайки своите сълзи.

След мача младокът получи и похвалите на наставника си Иван Юрич, който го нарече "истински централен нападател".

Снимка: EPA

Пиетро е роден в Генуа много близо до базата на отбора. Талантът му проличава още от детските години. През 2007 г., когато е на шест, той облича фланелката на първия си отбор - "Пелиезе".

"Винаги беше така. Пиетро винаги беше една стъпка пред другите деца. Мощен физически и силен психически. Направи ми впечатление и семейството му. Добри хора, които са както много близо до сина си, така и му оставят достатъчно пространство да се развива", разказва пред "Газета дело Спорт" първият треньор на нападателя - Александро Бацигалупи.

Снимка: EPA

Пиетро облича фланелката на "Дженоа" само две години по-късно - през 2009 г. Оттогова досега той вкарва множество голове за юношеските формации на клуба, а вече с удоволствие бележи и за мъжкия състав.

193-сантиметров таран е със силен ляв крак и отлична игра във въздуха. Пелегри вече привлече вниманието на грандове като "Ювентус" и "Интер" и сякаш най-доброто за него тепърва предстои. Едно обаче е сигурно.

Независимо къде го изпрати съдбата, както досега, така и занапред до Пиетро ще бъде мъжът, преминал през студ, дъжд и кал. Бащата, проплакал безценните сълзи от онази неделна вечер в Генуа.