на живо

Джокович подкрепи гражданските протести в Сърбия

В западната ни съседка недоволстват заради разработване на находища на литий

Reuters

Любимецът на Сърбия Новак Джокович подкрепи протестите на голяма част от сънародниците си против разработването на находища на литий в страната. В своя профил в социалните мрежи тенисистът публикува снимка от масовите демонстрации в десетки градове в западната ни съседка, които се състояха на 4 декември.

Снимка: Instagram/screenshot

Ноле категорично застава зад каузата за защита на природата в родината си. "Чистият въздух, водата и храната са ключови за здравето. Без тях не може да става дума за здраве. Природата е наша майка. Прекарваме повечето време в нея. С нея и заради нея животът ни е по-богат", пише световният номер 1.

Снимка: Instagram/screenshot

Протестите в Сърбия бяха спонтанни преди седмица, като се стигна до леки сблъсъци с други граждани и полицията в Белград и Шабац.

В социалните мрежи недоволните от плановете на металургичния англо-австралийски гигант "Рио Тинто" организираха протести вчера, като затвориха ключови пътни кръстовища в малки и големи градове точно в 14:00 ч. местно време. До тежки инциденти този път не се стигна, освен пререкание с провокатори в Нови Сад.

Смята се, че на територията на Сърбия се намират 10% от световните залежи на литий. Елементът се използва за производство на топлоустойчива керамика и стъкло, както и за батерии и елементи в космическите кораби.

"Рио Тинто" получи правото да разработи залежите в северозападната част на съседната ни страна, по поречието на река Ядар. От компанията трябваше да инвестират над 2 млрд. евро в проучване и добиване от находището, но срещнаха отпор от гражданите, които смятат, че това ще е пагубно за околната среда и ще унищожи използваеми земеделски земи в района. Сърбите се страхуват и от репутацията на компанията. Смята се, че политиката на компанията е сред основните причини за гражданската война в Папуа Нова Гвинея. С дейността на компанията – добиване на диаманти, злато, мед, желязо и други, се свързват няколко екологични инциденти, в това число отравяне на водите на реки.

Снимка: Reuters

Джокович не е единственият спортист, който подкрепя протестите. По-рано това направиха скиорката Невена Игнятович и нейният треньор Бранко Майски.