на живо

Джудист от Египет отказа да поздрави съперник от Израел

Неприятни сцени след мач между представители на Египет и Израел

Неприятна ситуация в олимпийския турнир по джудо. Схватката в категория до 100 кг между Ор Сасон (Израел) и Ел Шехаби (Египет) бе помрачена от грозни сцени след края на двубоя.

Сасон надви съперника си с ипон, след което Ел Шехаби побърза да напусне татамито, но съдиите го върнаха, за да направи традиционния поклон. Последва подаване на ръка от представителя на Израел, но египтянинът реши да не отвръща на спортсменския жест. Публиката не одобри действието на Ел Шехаби и започна да го освирква.

"Това е изключително рядко в джудото и е особено неуважително, защото наблюдавахме чиста игра и резултатът е справедлив. Това е непочтено и напълно неспортсменско от страна на египетския състезател", каза американският треньор Джими Педро.

В същото време от Международната федерация по джудо се опитаха да избегнат скандала: „В джудото не е задължително да бъде подадена ръка, достатъчно е само поклон след края на схватката. Прогрес е само по себе си съгласието на арабски спортисти да се състезават срещу израелци“.

Преди мача Ел Шехаби беше остро атакуван в социалните мрежи: „Ако загубиш от израелец ще посрамиш ислямския свят”. Освен това го призоваваха да не излиза на татамито в двубоя срещу Ор Сасон.

На олимпийските игри в Рио конфликтите между състезатели от Израел и участници от други страни от Средния изток не стихват.

Израелски и ливански спортисти влязоха в спор за споделянето на автобус за церемонията по откриването на игрите.

Когато джудистка от Саудитска Арабия не се появи за мача си във вторник, официалното становище бе, че тя е получила контузия. Но според израелски медии истинската причина е, че в следващия кръг тя е трябвало да играе срещу представителка от тяхната страна.

На олимпийските игри в Атина 2004 фаворитът за злато в джудото Араш Миресмаели (кат. до 66 кг) бе дисквалифициран заради по-голямо тегло от разрешеното за категорията.

Това се случи преди мача му с представител от Израел, а по-късно иранецът бе обвинен в умишлено саботиране на участието си: „Отказах да се бия с израелеца, защото съм съпричастен с болката на палестинския народ”, заяви Миресмаели.