на живо

Един от най-опасните хора в страната: Шведски футболен талант ще лежи 11 години в затвора

Илия Юркович е осъден за тежки престъпления, включително опит за убийство и отвличане

Само преди няколко години Илия Юркович беше сочен за следващия голям талант във футбола. Шведът със сръбски корени трябваше да блести в мъжкия национален отбор на скандинавската държава, след като като премина през младежките тимове до 17 и 19 години и спираше дъха с изявите си в школата на АИК.

Но Юркович реши друго! То му струва 11 години в затвора!

Бившият футболист беше осъден заради тежки престъпления - опити за убийства, отвличания и подобни провинения.

Всичко започва през лятото на 2014 г. Тогава 17-годишният Юркович се възстановява от тежка контузия. Вместо да стои вкъщи и да си почива, той започва да дружи със съмнителни типове, които след това стават основа на организирана престъпна група.

"Беше ми доста по-важно от футбола. Кой знае къде щях да бъда, ако не бях скъсал кръстни връзки в онзи приятелски мач?! Но така се случи", разказва бившият футболист пред шведския вестник "Aftonbladet".

Така започва животът на Юркович, който може да послужи за вдъхновение на някой филм.

"Един ден си седях на пейка в центъра на Варби. До мен се приближи някакъв човек, извади пистолет и стреля - 6 куршума в крака, 1 в ръката", споделя с хладнокръвие той.

Тогава Юркович е на 18. Все още се опитва да играе футбол. Но другите му занимания го увличат и той затъва в престъпността. За последно носи фланелката на елитния "Васалундс" през 2017 г. 

"Просто престанах да играя. Даже на мениджъра си не казах нищо. Други неща ми бяха в главата. Предадох футбола и това ме съсипа", оценява днес той.

Иначе по време на съдебния процес стана ясно, че Юркович не е получавал заплата от 2016 г. насам. След отказването му от футбола, за кратко работи в склад за храна. Няма и банкови сметки. Задържан е два пъти до 2019 г. за носене на оръжие и дребни хулиганства.

Полицията в Швеция обаче започва да следи телефона му и така разбира, че ръководи подразделение на престъпна група, която се занимава с убийства, отвличания и сплашвания. Ясни са и цените, по които престъпниците са действали. За убийство например тарифата е била 150 000 евро.

Юркович и другите седем членове на бандата са задържани преди да опитат да убият член на друг престъпен клан. 

Освен бившия футболист, неговите "колеги" също са в затвора. Само двама от групата получиха присъди по-малки от 10 години. 

"Имах си причини да извършвам такива неща. Не е било за удоволствие. Не мисля, че е готино или нещо подобно. Всичко е с причина и цел", казва настоящият престъпник и вече изгубен футболен талант.

Той продължава да е известен! Но не с качествата си на терена. Прокурорът не се сдържа и по време на процеса го нарече "Един от най-опасните хора в Швеция".