на живо

Една самотна, но по-обединена годишнина от "Хилзбъро" (ВИДЕО)

Пандемията от COVID-19 отмени възпоменателните церемонии, но това не означава, че семействата на трагично загиналите ще "вървят сами"

Всяка година 15 април е най-тъжният ден за "Ливърпул". На тази дата през 1989 г. се случва една от най-големите футболни трагедии - 96 фена на мърсисайдци загиват нелепо по време на полуфинала за ФА Къп между "Ливърпул" и "Нотингам Форест".

Оттогава всяка година на 15 април се прави панихида в памет на жертвите. 96 седалки остават празни на "Анфийлд", на тях има единствено клубен шал. В централния кръг на тревата се изобразява цифрата 96.

Точно в 15 ч. и 6 минути се четат имената на всички жертви. Камбаните на всички църкви в Мърсисайд се удрят 96 пъти. Тишината на "Анфийлд" се нарушава само от ехото след произнасянето на всяко едно име.

Имената се четат по азбучен ред - от Джон Андерсън до Греъм Джон Райт.

Тази година обаче паметта на загиналите ще бъде почетена по различен начин... заради пандемията от коронавирус.

Камбаните на кметството на Ливърпул ще бият точно 96 пъти на 31-ата годишнина от трагедията. Всички обществени мероприятия са отменени, сред които и мемориала на "Анфийлд". Знамената ще бъдат свалени наполовина.

"Днес е най-важният ден за нашия клуб през годината. Планът беше днес да сме заедно на "Анфийлд", но това не е възможно. Единственото, в което можем да ви уверим е, че мислим един за друг. Повярвайте ми, вие сте в нашите мисли. Имате нашите мисли, имате нашите молитви, но най-вече - имате нашата любов! Никога няма да вървите сами!", каза в специално обръщение към семействата на засегнатите мениджърът на клуба Юрген Клоп.

Капитанът Джордан Хендерсън също се обърна към всички, които вече 31 години не спират да тъгуват: "Днес като клуб всички ние трябваше да бъдем заедно на "Анфийлд", за да почетем паметта на 96-те души, които отидоха на футболен мач и никога не се прибраха у дома. Фактът, че не можем да го изпълним, прави тази годишната особено трудна за семействата на загиналите и за оцелелите. Не съм по речите, но от името на всички футболисти на "Ливърпул" просто искам да кажа, че всички вие сте в мислите ни. Както винаги душите ни заедно, дори да не можем да бъдем с вас лично. Никога няма да вървите сами!".

На "Анфийлд" невинните жертви ще бъдат почетени с венец. В 15 ч. и 6 минути местно време служителите в клуба ще запазят минута мълчание. Знамената на "Ливърпул" също ще бъдат свалени. Между 15:00 и 15:10 ч. голям екран на "Lime Street Station" ще показва думите "Never Forgotten". (Никога няма да ви забравим).

Заради пандемията и мерките за ограничаването на коронавируса тази година ще има нова инициатива - на прозорците на домовете ще бъдат поставени артикули, свързани с трагедията.

Близките на загиналите и оцелелите предложиха на прозорците да бъдат поставени шалове на "Ливърпул", фланелки, снимки, банери или други предмети, които се асоциират с "Хилзбъро".

67-годишният Стив Кели, който е загубил брат си, смята да използва единия час, в който му е разрешено да излезе навън, за да тренира, като кара колело между двете големи катедрали в града.

Походът му ще приключи пред "96 Avenue" на "Анфийлд", където се намира мемориалът на жертвите с вечния огън. На всяка една от трите си спирки Кели ще чете имената на 32 от жертвите.

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: