на живо

Емоциите на олимпийския подиум

Почетната стълбичка провокира различни реакции у спортистите

Getty Images

Сър Брадли Уигинс спечели пето злато в колоезденето и се превърна в първия британец с осем олимпийски медала в този спорт. Неговото представяне обаче ще се запомни с изплезването на език по време на изпълнението на националния химн на страната. Колоездачът далеч не е единственият с най-колоритна реакция на подиума.

Снимка: Getty Images

1. Да не правиш нищо

Габи Дъглас бе част от олимпийския отбор на САЩ по спортна гимнастика, който спечели златото в многобоя в Рио.

Обвиниха я, че не е патриотка, след като четирите й съотборнички слушаха химна с ръка на сърцето, а тя просто... стоеше. Поведението й бе възприето и като акт на протест, но самата тя се опита да обясни, че всъщност е била завладяна от емоциите и затова не е успяла да реагира по друг начин.

Снимка: Getty Images

2. Необуздан смях

Плувецът Майкъл Фелпс току ще е спечелил 20-я си златен медал от олимпийски игри, а първата му реакция на подиума след триумфа на 200 м бътерфлай е... истеричен смях.

Снимка: Getty Images

3. Не може без сълзи

6-кратният олимпийски шампион Крис Хой бе неутешим след победата си в колоезденето на писта на игрите в Лондон 2012.

Снимка: Getty Images

4. Свирене с уста

Десетобоецът Дейли Томпсън печели злато за Великобритания от Лос Анджелис 1984. След получаването на медала той започва да си подсвирва с уста емблематичната песен “God Save The Queen”.

Снимка: Getty Images

5. Сприятеляване

Южнокореецът Джин Джон-о се здрависа с представителя на Северна Корея Ким Сон Гук на игрите в Бразилия. Въпреки нестихващата политическа война между двете държави, този жест демонстрира същината на олимпийския дух.

Снимка: Getty Images

6. Да покажеш уважение

Фиджи спечели първият си златен медал от олимпийски игри. Отборът на страната по ръгби-7 победи на финала Великобритания, а при награждаването един спортист привлече погледите към себе си. Докато Принцеса Анна връчваше медалите на шампионите спортистът коленичи в знак на уважение.

Снимка: Getty Images

7. Да оставиш отпечатък

Мо Фара и неговията „Мобот” обиколиха света след игрите в Лондон 2012. Британецът остави своя характерен отпечатък по време на награждаване на победителите в бягането на 5 000 м.

Снимка: Getty Images

 8. Акт на протест

Борецът Ара Абрахамян постави бронзовият си медал в центъра на тепиха. Действието на шведа бе в знак на протест срещу резултата в класическия стил в категория до 84 кг на игрите в Пекин 2008.  

Снимка: Getty Images