на живо

Ван Дайк, Златан и другите, които ще ни липсват на Евро 2020

Контузии спряха част от добрите футболисти от участие на европейското първенство по футбол

Getty Images

С мача между Турция и Италия на "Олимпико" в петък (11 юни) ще бъде дадено началото на дългоочакваното европейско първенство по футбол. Заради пандемията, която наложи отлагането на шампионата с една година, всеки селекционер получи правото да избере по 26 играчи. И въпреки това, няма да видим всички най-добри футболисти в игра заради различни контузии. Някои отпаднаха в последния момент, а други се възстановяват от миналата година.

Върджил ван Дайк - Нидерландия

Централният защитник на "Ливърпул" получи тежка контузия на коляното по време на дербито на Мърсисайд с "Евертън" през октомври. След съприкосновение с вратаря на "карамелите" Джордан Пикфорд, бранителят пропусна 45 мача на "червените".

Снимка: Reuters

Ван Дайк се завърна към по-леките натоварвания, но далеч не е готов за европейското първенство. Затова самият той обяви, че ще пропусне шампионата в опит да се възстанови напълно за следващия сезон.

Ударът по "лалетата" е сериозен. Ван Дайк е капитан на тима, има 38 мача и 4 отбелязани гола. По непотвърдена информация селекционерът Франк де Бур го е направил част от щаба.

Златан Ибрахимович - Швеция

Головата машина на Швеция се отказа от националния отбор след Евро 2016, но през март изненадващо обяви, че се завръща за отложеното с година първенство.

39-годишният нападател показа страхотна форма с екипа на "Милан" през сезона, но получи контузия в коляното в дербито срещу "Ювентус" през май.

Нападателят на "Реал Сосиедад" Александър Исак ще даде всичко от себе си, за да влезе в обувките на ветерана, и да изкара "Тре кронур" от груповата фаза.

Трент Алекзандър-Арнолд - Англия

През последните няколко месеца най-обсъжданата тема покрай селекцията на Гарет Саутгейт бе дали Трент Алекзандър-Арнолд ще попадне в плановете за Евро 2020.

В крайна сметка той бе избран от Саутгейт, заедно с други трима десни крайни защитници, но съдбата бе решила друго. На контролата срещу Австрия футболистът на "Ливърпул" получи травма в бедрото и отпадна от финалите.

С шест гола и 20 асистенции през последните два сезона, креативността на Алекзандър-Арнолд можеше да се окаже важна за "Трите лъва", но Саутгейт ще трябва да се справя без него, а за заместник бе повикан Бен Уайт от "Брайтън".

Педро Нето - Португалия

Ако можем да отличим някого от състава на "Уулвърхемптън" през този двуполюсен за тима сезон, то това несъмнено е Педро Нето. Португалецът отбеляза пет гола и асистира за други шест преди да получи контузия в коляното в мача срещу "Фулъм" през април. Травмата го извади от игра до края на кампанията.

Въпреки че влизането му във финалния състав на Португалия за Евро 2020 не бе сигурно поради наличието на доста класа в атаката на "мореплавателите", то вероятно щяхме да го видим на скамейката, макар и в сянката на Диого Жота и Жоао Феликс.

Доминик Собослай - Унгария

Собослай отбеляза гола, който класира Унгария за Евро 2020. "Маджарите" са в "Групата на смъртта" заедно със световния шампион Франция, европейския първенец Португалия и Германия. Очакванията на експертите са Унгария да не вземе нито точка в двубоите с тези съперници, но ако Собослай бе здрав, то със сигурност шансовете за добро представяне щяха да са по-големи.

През зимата Собослай направи трансфер от "Ред Бул Залцбург" в "РБ Лайпциг", но заради контузия в аддуктора все още не е дебютирал.

20-годишният полузащитник отбеляза 9 гола и направи 14 асистенции през последния си пълен сезон в "Залцбург". Има 12 мача за националния отбор.

Аркадиуш Милик - Полша

Роберт Левандовски е голямата звезда на полския национален отбор, но през последните години Аркадиуш Милик доказа, че е достоен да стартира до голмайстора на "Байерн" Мюнхен.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Arek Milik (@arekmilik)

Опцията с двамата в атака вече бе изпробвана и се очакваше да заработи и на шампионата на Стария континент. При пристигането си за лагера с националния отбор обаче Милик почувства болка в коляното и отпадна от сметките на Пауло Соуса.

Дони ван де Беек - Нидерландия

След само четири старта във Висшата лига през вече изминалия сезон, поредният удар за един от най-големите таланти на нидерландския футбол дойде в дните преди началото на шампионата. Федерацията на страната обяви, че 24-годишният полузащитник е получил контузия и ще пропусне европейското.

Снимка: Twitter

Играчът на "Манчестър Юнайтед" не се радва на добър престой на "Олд Трафорд". Неговият сезон премина на резервната скамейка и вероятно ще си търси нов клуб.

Николо Дзаниоло - Италия

На това момче никак не му върви. През януари 2020 г. той получи тежка контузия в дясното коляно, която го извади от игра до юни. Заради пандемията пропусна само 14 мача.

След това, през септември в мача на Италия срещу Нидерландия, той получи идентична контузия, но този път на лявото коляно. Дзаниоло не записа нито една минута през сезон 2020/21 и е далеч от завръщане в игра. Той е едва на 21 години, но травмите могат да повлияят на развитието на кариерата му.

Марк-Андре тер Стеген - Германия

Стражът на "Барселона" претърпя операция на коляното и със сигурност пропуска европейското първенство. Това обаче едва ли ще засегне амбициите на Йоахим Льов, за когото номер 1 под рамките на германската врата си остава Мануел Нойер.

*Със сигурност европейското първенство няма да бъде същото без Серхио Рамос. Капитанът на "Реал" Мадрид не попадна сред избраниците на селекционера Луис Енрике.

Рамос е рекордьор по мачове за Испания със 180 срещи. Бранителят бе в националния тим от 2005 г. насам и е вкарал 23 гола. 

Снимка: Reuters

35-годишният защитник бе част от испанския състав, когато "Ла Роха" спечели световното през 2010 и два пъти европейското първенство - през 2008 и 2012 г.