на живо

Европейският шампион по гребане Борис Йотов: Сега беше моят момент (ВИДЕО)

Българинът спечели злато на първенството до 23 години в Полша

"На световното първенство в България преди месец не бях в топ формата си, защото по-късно започнах подготовка. Сега просто беше моят момент. Моят пик."

Това заяви при пристигането си в България европейският шампион по гребане до 23 години Борис Йотов.

Видео:

Българинът, който само преди месец остана пети на световното първенство в Пловдив, сега спечели титлата на скиф при мъжете на европейския шампионат в Крушовица, Полша. Той изпревари с 0.55 секунди германеца Оливер Цайдлер, който спря хронометрите на 7:29.29 минути. Бронзовото отличие пък взе румънецът Мариан-Флориан Еначе с резултат 7:30.89 минути.

"Очаквах да взема медал. Заради това отидох и така се получи, че стигнах и до златото", добави Йотов.

Във финала си в Полша той бе избрал постепенна тактика, като в първите 500 метра се движеше на трета позиция, 1000 метра преди края излезе втори, а в последните 500 метра взе първата позиция и не я пусна до края.

Борис Йотов е на 21 години. От ранна възраст се занимава с академично гребане и се състезава в България. Впоследствие получава азербайджанско гражданство като дори представлява Азербайджан на олимпийските игри в Рио де Жанейро миналото лято. Сега обаче Йотов отново се състезава под български флаг. Преди три години на двойка скул с Александър Александров взима бронзов медал отново от европейско първенство.

Какви са амбициите на Йотов и може ли да стигне до титла от голямо първенство и при мъжете вижте във видеото към статията.