на живо

Европейско... след година: печелившите и губещите

Какво можем да очакваме след 12 месеца

Отлагането на европейското първенство по футбол с една година бе правилното решение, от което ще спечелим най-вече ние, футболните фенове. В тези тежки и непридвидими времена, в които страхът е завладял сърцата на хората, спортът остава на заден план, и вече дори футболът "не е на живот и смърт".

Изместването на шампионата на Стария континент с 12 месеца ще позволи, доколкото е възможно, завършването на местните футболни първенства. А когато кризата отмине, всичко ще придобие нов смисъл.

Но 12 месеца са много време, особено за футболистите и тяхната спортна форма, затова ще има както печеливши, така и губещи играчи от цялото това отлагане.

Печеливши - Хари Кейн, Маркъс Рашфорд и цяла Англия

От началото на годината капитанът на Трите лъва се възстановява от тежка травма, но наскоро се върна към тренировките. Въпреки това, Кейн бавно ще навлезе във формата на онази голова машина, която плашеше всичко по пътя си на световното в Русия през 2018 г.

Снимка: Reuters

До лятото на 2021-а обаче, той ще има достатъчно време да стигне там, където му е мястото и отново да господства в противниковото наказателно поле.

22-годишният Маркъс Рашфорд е от светлите лъчове в английския футбол и от малцината, които от началото на сезона успяха да накарат феновете на "Манчестър Юнайтед" да се усмихнат. Ако е здрав догодина, то със сигурност селекционерът Гарет Саутгейт ще има една тревога по-малко в преследването на титлата пред родна публика на "Уембли" в Лондон.

Йоахим Льов и Германия

Снимка: Reuters

През октомври 2019 г. основният стълб в отбраната на националния отбор на Германия и "Байерн" Мюнхен - Никлас Зюле, получи тежка травма, която го извади от терените до края на сезона. Въпреки оптимистичните прогнози, че той ще се възстанови до началото на Евро 2020, то истината е, че селекционерът Йоахим Льов няма категорична алтернатива за негов заместник.

Няколко месеца по-рано Льов затвори вратата за националния тим на Матс Хумелс и Жером Боатенг, а дори се заговори, че селекционерът обмисля да направи опит да ги върне.

Германия се падна в най-тежката група с отборите на Португалия и Франция, но сега Льов може да си отдъхне, защото ще има достатъчно време за подготовка и план за действие, който включва и Никлас Зюле.

Арлинг Холанд и бъдещите футболни звезди

Още 12 месеца за разгръщане на потенциала. Това означава отлагането на шампионата за най-обещаващия нападател в Европа Арлинг Холанд, който през този сезон подобрява всеки възможен рекорд по пътя си.

Снимка: Reuters


Бъдещето е светло и за друг негов млад сънародник - Мартен Йодегор, който блести с екипа на "Реал Сосиедад". Въпреки това, Евро 2020 може би щеше да дойде твърде рано за тях.

Губещи - Кристиано Роналдо

Преди прекъсването на Серия "А" заради коронавируса, Кристиано Роналдо бе в серия от 13 гола в 11 поредни мача, доказвайки, че годините не му пречат, а дори напротив - мотивират го да достига нови висини.

Снимка: Reuters

Евро 2020 щеше да дойде в идеалния момент, но след 12 месеца Роналдо вече ще е на 36 години и само можем да гадаем дали ще го видим в най-добрата му форма.

Лука Модрич, Иван Ракитич и Хърватия

Хърватия бе най-приятната изненада на световното първенство в Русия преди две години, въпреки че загуби финала от Франция.

Снимка: Reuters

Капитанът Лука Модрич спечели "Златната топка" и всички други индивидуални отличия в световния футбол, но догодина той ще бъде на 35.

Иван Ракитич ще бъде на 33, но напоследък не показва играта, с която стана любимец на феновете на "Барселона" и вероятно няма да продължи още дълго да носи екипа на каталунците.

Белгия

За "златното поколение" на Белгия Евро 2020 бе шансът да постигне нещо голямо след третото място на Мондиал 2018.

Снимка: Reuters

С отлагането за година не идва краят на света, но след 12 месеца Кевин де Бройне ще бъде на 30, Еден Азар - 31, Аксел Витсел и Тоби Алдервейрелд - 32, а Ян Вертонген ще е 34-годишен ветеран. Дори Ромелу Лукаку и Торган Азар вече няма да са първа младост. 

bTV призовава: останете си вкъщи!