на живо

"Фенербахче" е новият властелин на баскетболна Европа (ВИДЕО)

Рекорден девети трофей в Евролигата за легендата Желко Обрадович

Reuters

"Фенербахче" е новият властелин на баскетболна Европа. Пред близо 16 000 екзалтирани фенове в зала "Синан Ердем" в Истанбул домакините пренаписаха историята на Евролигата като отказаха във финала "Олимпиакос" с 80:64.

Това е първи трофей на Стария континент в 104-годишната история на "фенерите" и първи въобще в историята на турския мъжки баскетбол. Досега нито един отбор край Босфора не бе триумфирал в най-престижната баскетболна надпревара в Европа.

Снимка: Reuters

Заслугата за триумфа на "Фенербахче" е на сръбската легенда Желко Обрадович, който за пет години начело на тима го изведе до върха. През миналата година в Берлин "фенерите" играха на финал в Евролигата, който загубиха драматично от ЦСКА Москва. През 2015-та в Мадрид отпаднаха на полуфинал от "Реал".

За Обрадович, който отдавна се състезава сам със себе си измежду треньорите, купата с "фенерите" е девета за него в Евролигата. Той има 16 участия на Файнъл Фор и 11 финала. Предишните пъти, когато покорява континента като треньор са: 1992 с "Партизан" Белград, 1994 с "Хувентут" Бадалона, 1995 с "Реал" Мадрид, 2000, 2002, 2007, 2009 и 2011 с "Панатинайкос".

Снимка: Reuters

13 тройки на "Фенербахче" решиха битката срещу "Олимпиакос. Четири от тях отбеляза Никола Калинич (17 точки), три вкара Богдан Богданович (17 точки), по две нанизаха Луиджи ДаТоме (11 точки) и Боби Диксън (9 точки).

MVP на финала стана центърът Екпе Юдо. Американецът записа 10 точки, 9 борби, 5 чадъра и 4 асистенции и така си направи отличен подарък за рождения си ден, който Юдо празнува на скромно тържество с торта и чай в събота.