на живо

Футболна радост в Буркина Фасо на фона на военен преврат

Националният отбор се класира за полуфиналите на Купата на африканските нации

Буркина Фасо изживява поредния си тежък момент в историята. Футболът обаче може да се окаже хапчето за раните.

Националният отбор се класира за полуфиналите в турнира за Купата на африканските нации след 1:0 срещу Тунис.

Единственото попадение в мача падна в добавеното време на първото полувреме, когато при контраатака Данго Утара се разписа след солова акция.

През втората част тунизийците направиха опит да променят хода на мача, но така и не стигаха до чисти голови положения. Не помогна дори фактът, че голмайсторът Утара беше изгонен в 82-ата минута за удар в лицето на съперник при въздушен сблъсък. Първоначално съдията Джошуа Бонго показа жълт картон, но след консултация с ВАР вдигна червен.

Именно реферът Бонго беше един от най-колоритните на терена, като в опита си да си придаде тежест изключително често надуваше свирката и жестикулираше сякаш има работа не с футболисти, а с криминално проявени. Той обаче може да си навлече гнева на щаба на Тунис, защото след като даде 4 минути добавено време, сложи край на срещата 20 секунди по-рано.

Любопитното е, че точно Тунис имаше такава участ в първия си мач на това издание в турнира, когато друг съдия два пъти даде край на срещата с Мали по-рано, което вбеси тунизийците.

Радостта на играчите на Буркина Фасо е огромна, тъй като този успех е повод за временно забравяне на проблемите в страната и обединение.

На 23 януари беше осъществен военен преврат, след който Конституцията беше отменена, а досегашният президент свален от власт и задържан. Дори външното министерство на България взе отношение и изрази позицията си, че редовната власт трябва да бъде върната и Конституцията възстановена. Новият лидер на страната обаче изглежда е признат от треньора Малу, който се похвали, че е получил обаждане вчера от главнокомандващия и са си пожелали взаимно успех.

Снимка: Reuters

За Буркина Фасо това е четвърто участие на полуфиналите в турнира, като досега винаги когато е преодолявал групите, отборът стига до топ 4. През 2017 г. завърши на трето място.

Този отбор се оказва и черна котка за Тунис, който няма победа в официален мач в 6 опита срещу Буркина Фасо. За трети път след 1998 и 2017 г. тунизийците отпадат от този съперник на 1/4-финал.

В неделя предстоят последните два мача от 1/4-финалите. В 17 ч. е дербито между Египет и Мароко, а от 21 ч. Сенегал се изправя срещу една от изненадите на турнира - Екваториална Гвинея. И двата мача ще бъдат излъчени на живо по RING.