на живо

Футболната мечта на Ердоган се сбъдна (ВИДЕО)

"Истанбул Башахшехир" спечели първата си титла на Турция

Царуването на голямата тройка в турското футболно първенство приключи. "Галатасарай", "Фенербахче" и "Бешикташ" този път не успяха да спрат новият силен играч в шампионата, а именно "Истанбул Башакшехир". Клуб, който фактически е създаден преди едва 6 години, но иначе с пришита история от 30 години, за първи път триумфира в Суперлигата.

Кварталът на Истанбул - Башакшехир, е с население от 450 000 души и в края на миналата седмица оранжево море заля улиците заради спечелената титла.

Гордостта на този край на турския мегаполис е новият клуб, който зае мястото на "Истанбул Бююкшехир Беледиеси", разформирован от местната власт през 2014 г. "Башакшехир" замени съименниците си в елита на Турция и присвои 30-годишната история на предходния клуб. Оттогава отборът винаги е в Топ 6 на Суперлигата, а двата опита за спечелване на титлата завършваха с неуспех. Изключително болезнен беше миналият сезон, когато в последния кръг "Галатасарай" изтръгна титлата от ръцете на оранжевите.

Защо обаче този клуб не може да си спечели любовта на неутралния футболен фен или поне на някой от голямата истанбулска тройка? Причината е повече от елементарна - клубът е спонсориран от фирми близки до президента на страната Реджеп Ердоган. Обвързаността между силния човек в Турция и "Башакшехир" е повече от голяма и самият Ердоган не се срамува да го демонстрира. Изпълнителен директор на отбора е съпругът на племенницата на Ердоган.

Президентът дори облече фланелка на отбора преди няколко години, когато игра в демонстративен мач, а по-късно номерът му беше изваден от употреба. Цветът на екипите - оранжев, се счита за неслучайно избран. Същия използва и партията на Ердоган - "Партията на справедливостта и развитието". Феновете на популярните отбори в страната продължават да се присмиват на "Башакшехир" за липсата на публика, като 17-хилядният ст. "Фатих Терим" рядко бива изпълнен до краен предел. Средната посещаемост е около 4-5 хиляди души на мач.

Спортните журналисти в страната също не приемат толкова добре успеха на "Башакшехир", припомняйки ключовите мачове, в които отборът е получавал дузпи или е играл с човек повече. Този сезон, в 33 двубоя, за "Истанбул" са били отсъдени 13 дузпи, което е почти 3 пъти повече в сравнение с предходния.

За разлика от грандовете в Турция, "Истанбул Башакшехир" нямаше възможността да налее толкова много пари в привличането на именити футболисти, но все пак при "оранжевите" играха Арда Туран и Емануел Адебайор, а в момента в състава са Гаел Клиши, Робиньо и Мартин Шкъртел. Там е и бившият защитник на "Лудогорец" Жуниор Кайсара.

Сега обаче Ердоган ще бъде длъжен да развърже кесията, за да се привлекат достатъчно силни футболисти, тъй като през следащия сезон предстои участие в групите на Шампионската лига, а застаряващият състав ще срещне големи трудности срещу грандовете на Европа в този си вид.