на живо

Глобиха норвежкия тим по плажен хандбал заради... дълги долнища

Дамите играли с клинове, вместо в бикини

Европейската федерация по плажен хандбал наложи глоба на женския тим на Норвегия заради неподходящи екипи. Дамите от скандинавската страна решиха да излязат в мача за бронзовите медали срещу Испания не в традиционните бикини, а с по-дълги клинове.

Оказва се обаче, че това е против правилата. И сега всички хандбалистки от тима, който игра в срещата във Варна, завършила със загуба за норвежките, ще трябва да платят по 150 евро (или общо за тима 1500 евро).

Те са нарушили правилата за екипировка на Международната федерация. Според тях момичетата трябва да носят изрязани потничета и бикини по тялото.  

При мъжете е различно. Там са разрешени дълги шорти (на 10 см от коляното), както и потници. Именно това от женския тим и федерацията смятат за несправедливо.

"Решихме спонтанно да играем с клинове. Казахме си: "Да го направим, пък каквото стане!", сподели хандбалистката Катинка Халтвик.

"Момичетата ни казаха 10 минути преди мача, че ще играят с екипи, с които им е удобно. И ние се съгласихме и им оказахме пълна подкрепа", обясни президентът на норвежката федерация по плажен хандбал Коре Гейн Лио.

След като стана ясно, че хандбалистките са глобени, стотици фенове заявиха своята подкрепа за момичетата в социалните мрежи. 

Подобен казус имаше и в плажния волейбол. На олимпийските игри в Токио дамите ще могат да избират дали да са с потниче и по-изрязани шорти или с цял бански.