на живо

Голият знаменосец на Тонга ще кара ски в Пьонгчанг (ВИДЕО)

Колоритният Пита Тауфатофуа се класира в последния момент за зимните олимпийски игри

Getty Images

Колоритният знаменосец на Тонга от церемонията по откриването на Рио 2016 Пита Тауфатофуа още веднъж ще прикове погледите на целия свят. Таекуондистът, който до скоро не се беше качвал на ски, спечели квота за състезанията по ски бягане на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг.

Изваяният Тауфатофуа стана хит по време на церемонията по откриването на летните игри в Бразилия, след като носеше флага на Тонга гол до кръста, обилно намазан с олио. 

Снимка: Getty Images
Любопитното е, че остров Тонга се намира в Тихия океан, а там изобщо не вали сняг. Средните годишни температури в района варират между 24 и 29 градуса. Това обаче не отказва спортиста да преследва новата си олимпийска мечта.

Пътят на Тауфатофуа към игрите в Южна Корея е идеален сюжет за филм. До миналата година той никога не се бе качвал на ски. Възползва се от промяната в правилата на Международната федерация по ски, която позволи точките от летните състезания по ролер ски да се броят за олимпийската квалификация в ски бягането.

И все пак Пита първо трябваше да се научи да кара ролер ски и да свали сериозно количество килограми. 

 

And For My Next Trick @tongaskiteam

A post shared by Pita Taufatofua (Pita T) (@pita_tofua) on

Живее в Бризбейн, Австралия, където също няма сняг. Не може да шофира постоянно по 30 часа и да спи в колата си само за да се качи на снега на най-близката планина. Затова първоначално тренировките му са на плажа.

Снимка: Getty Images

Междувременно взима заем от 30 хиляди долара, за да преследва зимната си олимпийска мечта. 

Тренира усилено и успява да замине за Колумбия през ноември, където регистрира четири от петте необходими времена за квота. Среща обаче нов проблем - състезанията с ролер ски са към своя край. Време е за сняг.

Но това само го амбицира. Измисля стратегия. "Съюзява се" със спортисти от различни екзотични страни, намира си треньор и наема бунгало в австрийско село. Всеки ден става призори и кара ски до падането на нощта. Добива увереност, че ще се класира за зимните олимпийски игри в една от оставащите четири седмици. 

През първите три уикенда не успява. За последния си опит в Исландия кара осем часа през тежките условия на задаваща се лавина. Състезава се и записва нужния резултат за така жадуваната квота. 

Говорителят на Международната федерация по ски заявява, че Тауфатофуа ще попадне в отбора на Тонга по ски бягане, защото... той е целият отбор.

Първият представител на тази островна държава на зимни олимпийски игри бе Бруно Банани, който завърши 32-ри от 39 участници в едноместната шейна в Сочи 2014. 

Екзотичният Пита Тауфатофуа отново ще бъде олимпиец, а ние можем само да гадаем как ще ни изненада на церемонията по откриването на зимните игри в Пьонгчанг на 9 февруари.

Снимка: Getty Images

България също може да се похвали със спортист, участвал както на летни, така и на зимни игри. Това е Евгения Раданова - в колоезденето и шорттрека.

Тя е сребърна медалистка от Солт Лейк Сити 2002 на 500 м в шорттрека, бронзова от същите игри на 1500 метра и сребърна медалистка на 500 метра в Торино 2006.

Участието на Раданова на летните олимпийски игри е в Атина 2004.