на живо

Хеви метъл в сянка

Специалистите зад успеха на "Ливърпул"

Twitter

Тичане, тичане и пак тичане. Опит за отнемане на топката в мига, в който я загубиш. Диагонални пасове и светкавично покриване на оголените зони. Борба до последния съдийски сигнал... или до последен дъх. Това са само част от елементите, които отличават футболния стил на "Ливърпул", наложен от Юрген Клоп. Стил, който направи "Ливърпул" шампион на Англия за първи път от 30 години.

Преди време в Германия сравниха футбола на Клоп с хеви метъл заради бързите атаки и високата преса. На терена футболистите следват стриктно указанията на мениджъра и резултатите са налице. Германският тактик обаче не е сам. Успехите на мърсисайдци са плод не само на неговите модерни виждания за играта, а и на една добре смазана машина от специалисти, част от които самият той си е докарал от Германия.

Снимка: Twitter

Клоп вярва, че разликата, която се вижда в мачовете, се кове на тренировъчното игрище. Там, където се изпробват новите идеи и иновативните тактически схеми. Всяка сесия се планира с щаба му до последния детайл. Клоп не е просто мениджър край тъчлинията, той е треньорът, който съблюдава и анализира всеки елемент в играта на всеки отделен футболист. От останалите той не очаква по-малко. Държи на точността и работи като по часовник, защото "живее на 100% с момчетата и за тях".

Снимка: Reuters

Клоп пристигна на "Анфийлд" с двама от най-близките си приятели - Желко Бувац и Петер Кравец.

Тримата са неразделни и заедно градят успехите на "Майнц 05" и "Борусия" Дортмунд. Бувац е известен като "Мозъкът" заради афинитета си към тактическите детайли. "Окото" Кравец пък притежава остри аналитични умения.

Снимка: Twitter

Когато Бувац прекъсна 17-годишната си съвместна работа с Клоп през април 2018 г., това доведе до промени в тренировъчния щаб.

Сега до Кравец стои Пеп Линдерс. И двамата са асистенти, никой не е по-високо от другия и заема специфична роля в схемата на Клоп. Кравец ръководи тим от четирима анализатори, чиито фокус е изцяло върху предишни и предстоящи мачове, а събраните данните се интегрират в тренировъчните сесии и при селекцията.

Пример за добрата работа на тандема Клоп-Кравец може да бъде открит сред съобщенията, които двамата си разменят по време на световното първенство в Русия. Те обръщат основно внимание на статичните положения, които с централен защитник като Върджил ван Дайк и изпълнител като Трент Алекзандър-Арнолд пасват доста добре на стила на "Ливърпул".

През сезон 2017/18 отборът отбелязва 13 гола и инкасира 12 от статични положения, а след въпросния мондиал "червените" вкарват 29 попадения и допускат само 8.

Позитивна роля изиграва и привличането на специалист по тъчовете - Томас Гронемарк от Дания. Той има за задача да изкорени грешките при вкарването на топката с ръце отстрани.

"Ливърпул" и Кравец не робуват на спецификата на статичните положения. Винаги има място за креативност и спонтанност, както при "бързия ъглов удар" на Трент Алекзандър-Арнолд срещу "Барселона".

В нормална седмица на "Мелууд" Кравец презентира на Клоп 90-минутен анализ, който се разглежда на два пъти в деня преди следващия мач. Основната цел на това занимание е играчите да са запознати със силните и слабите страни на съперника.

Пеп Линдерс е по-гръмогласен. Той е "традиционният" асистент до Клоп по време на тренировките. Освен това се явява и буфер между другите департаменти в клуба. Оформя оперативния мениджмънт, прави графиците на футболистите, така че те да получават достатъчно време за почивка. Решава кой кога да тренира и кога да се настъпи газта за максимални резултати.

Снимка: Twitter

С пристигането на Клоп, на "Анфийлд" се промени и трансферната политика на клуба. През януари, преди да се усетят конкурентите, бе финализирана сделка за Такуми Минамино от "РБ Залцбург" за едва 8 милиона евро. При германеца не се губи излишно време в раздуване на приказките. На 27 декември 2017 г. клубът обяви, че иска Върджил ван Дайк. На 1 януари 2018 година трансферът бе факт.

Зад добре обмислените трансфери (Андрю Робъртсън бе купен за близо 8 милиона евро от "Хъл Сити" и за три години се превърна в един най-добрите леви крайни защитници в света) стои "Светата Троица" - Клоп, спортният директор Майкъл Едуардс и Майк Гордън - вторият по важност човек в клуба и президент на "ЕФ ЕС ДЖИ".

Снимка: Twitter

Гордън има пълното доверие на собственика Джон Хенри и президента Том Уорнър. Гордън е най-влиятелната фигура сред директорите, защото взима важните решения за селекцията заедно с мениджъра и Едуардс. Без значение дали става дума за нов трансфер, преподписване на договор или привличане на треньор от академията.

Подписът на Гордън стои под амбициозния проект за разширяването на "Анфийлд" и новия ултрамодерен тренировъчен комплекс на "Къркби", където мърсисайдци скоро ще се преместят. Но той не е просто човекът, който разписва чековете, тъй като притежава завидни футболни познания, които умело използва при финализирането на бизнес сделките. 

Едуардс пристига в клуба като шеф на анализаторите през 2011 г., а през ноември 2016 година е избран за спортен директор. Той държи да не попада в полезрението на обществеността, и вярва, че работата му под светлините на прожекторите е това, от което "Ливърпул" се нуждае, за да се развива правилно.

И ако за света Едуардс остава в сянка, то на "Мелууд" нещата са съвсем различни. Той ръководи собствен екип от скаути и се ползва с уважението на всеки един в клуба.

Снимка: Twitter

Правилната трансферна политика се корени в доверието между тримата. Едуардс има свой тим. Клоп също. Преди привличането на даден играч, който се следи от месеци, а дори и години, "Светата Троица" се събира, за да обсъди евентуалната полза от него и възможностите му за бъдещо развитие в "Ливърпул".

Юрген Клоп е от тези треньори, които мислят няколко хода напред. Затова през лятото на 2016 година той "краде" от "Байерн" Мюнхен Мона Немер и Андреас Корнмайер. Немер става главен диетолог на мърсисайдци, а Корнмайер е новият фитнес треньор. 

Мона управлява тим от 26 души, сред които e и главният готвач на "Ливърпул". Така, както мениджърът трябва да селектира най-добрите играчи за даден мач, така и Немер се опитва да подбере най-правилната храна за нуждите на футболистите. Тя вярва, че правилното хранене е легален допинг и затова следи отблизо новостите в тренировъчния процес, а методите й винаги са в унисон със състоянието на играчите.

Юрген и Мона си приличат по изпипването на детайлите и философията за прилагане на индивидуален подход спрямо всеки един футболист в тима.

Мона не е футболен фен. Ако гледа мач на отбора, то е в първите 10-15 минути, след което отива да приготвя вечерята за след двубоя. Прави го в едно голямо помещение, в което е подредила цитати на футболистите и техни снимки. Това помещение обаче е строго забранено за камери и медии.

Всички в тима обичат Мона. Също като Клоп и тя не отказва да даде съвет или насоки на нуждаещите се. Специалистката е въвела и готварски курсове, в които дейно участие взимат и самите футболисти.

Ако има "виновен" за всички онези важни голове след 75-ата минута, то това е Андреас Корнмайер. Той работи 15 години в "Байерн" Мюнхен преди да бъде изкушен от проекта на Клоп. Самият Юрген е убеден, че Корнмайер стои в основата на победата на баварците над "Борусия" Дортмунд във финала на Шампионската лига през 2013 г. и спечелването на знаменития требъл през 2012/13.

Снимка: Twitter

Андреас Корнмайер изготвя индивидуалните тренировъчни програми на футболистите както за заниманията на "Мелууд", така и докато се възстановяват от контузии или са на почивка. Неговите онлайн сесии държаха във форма "червените" по време на карантината заради пандемията от коронавирус.

Снимка: Reuters

Ако на футболното игрище "Ливърпул" играе хеви метъл, то същият този хеви метъл се пренася и зад кулисите. Защото Юрген Клоп никога не си е падал по бавното и лежерно темпо.