на живо

Илиан Илиев-младши: Да идвам на тренировки при баща ми и да се лигавя? Няма как да стане!

"Минахме през периода, в който хората обръщаха внимание, че го пускам в игра", каза треньорът на "Черно море" за работата със сина си

bTV

Не, никак не е лесно! Трудно е! Изисква много работа, разговори и строга дисциплина!

Да бъдеш треньор на сина си и да играеш футбол под ръководството на баща си го могат малцина. У нас такъв пример са семейството на Илиан Илиев-старши и Илиан Илиев-младши. Докато татко е треньор на "Черно море", младежът прави първи стъпки в професионалния футбол. И за момента се справя много добре. 

И вместо да бъде поощряван, Младши е гледан под лупа - от критици, от фенове, от съотборници и дори от своя баща.

"Много е опасно да помислиш, че си стигнал до някъде, а още си в началото на пътя си. Не само във футбола. Навсякъде е така. Искам, като се е опитваш да правиш нещо, да е по най-добрия начин. Когато мине тренировката, и аз не мога да се изтърпя. Понякога преминавам границата. И при него се е случвало. Със сигурност е имало моменти, в които съм го виждал, че малко му остава да се разплаче. Младите много бързо се примиряват, когато срещнат някаква трудност. Опитваме се да ги докараме до такъв момент, в който от злоба да го направят по-добре", разказва Илиан Илиев-старши, който в своята кариера беше футболист на "Левски", "Бенфика", "Славия" и АЕК Атина.

Снимка: bTV

"Не е лесно. Особено за мен. Той можеше да се върне в Португалия, да замине за Словения, но решихме да остане след този период от 2 години в Португалия, където порасна като човек, не само като футболист. Откакто започна да тренира с нас, докато го пусна за първи път, от много хора - приятели, в семейството, приемах доста критики защо не играе. Когато допуска грешки на терена, всички се обръщат към мен и ми казват "Синът ти сгреши!". Не е лека ситуация, но мисля, че минахме този период, в който хората обръщаха внимание, че го пускам", разкрива още татко Илиев.

"Той не е нарочно по-критичен към мен. Имал съм някакво вътрешно усещане за това. После сме го обсъждали. Не го прави нарочно. По-взискателен е към мен. Винаги трябва да работим здраво. Дори да си талантлив, 95% трябва да е работа, а 5% - талант", добавя Младши.

Снимка: bTV

Различен ли е бившият национал като баща и като треньор? По-скоро не.

"И на двете места иска да е перфекционист. Добър човек е, иска да е на неговото и да получава това, което той иска. Нормално е да е взискателен към мен, защото иска да съм винаги на повече от 100%. Да съм му син и да идвам да се лигавя на тренировки... Няма как да стане! Имало е моменти, в които съм се ядосвал.", категоричен е младият Илиан.

Снимка: bTV

Работата на баща му обаче е улеснена от дисциплината, с която младши се гордее. 

"Спазвам някакъв режим, гледам да се храня правилно. Това е един от пътищата към успеха. Всеки един професионален спортист трябва да има едно наум. Не може всеки ден да ядеш каквото си искаш и да пиеш алкохол. Нормално е, всеки, който иска да се развива, да си има режим. Аз сега започвам и се надявам да постигна много. Донякъде е възпитание, но сам трябва да осъзнаеш това нещо. Не може само от възпитание да откажеш да излезеш. Сам трябва да прецениш дали е редно или нередно", казва той.

Снимка: bTV

Естествено, дрязги между двамата не липсват. Като във всяко едно семейство.

"След толкова години съпругата ми и дъщеря ми горе-долу разбират от футбол, колкото нас. Но в момента, в който започнат с майка му да говорят за боята за коса, аз излизам. Вместо да говорят за футбол, те говорят с майка си: "Виж колко хубаво ти стои!", "Живито колко хубаво те е направила!", ставам и напускам стаята директно. Не че не го приемам, но не е нормално, вместо за футбол, да говори с майка си за боята за коса. Това е в кръга на шегата", смее се треньорът.

Снимка: bTV

Бъдещето е пред 21-годишния футболист. Той преследва своите цели и мечтае за големия футбол. А като всеки баща и като всеки треньор на талантлив спортист, Илиан Илиев-старши е готов на всичко, за да помогне. 

"Важно е да се издигне в нашето първенство, да продължава да се утвърждава, да стане един от лидерите. Не говорим за лидери в съблекалнята, а на терена. Всичко друго е следствие. Всеки един момент, всяка една тренировка, всеки един мач е важен, за да може да му начертае пътя към бъдещето. Естествено, че е добре всеки един футболист да излезе в чужбина, особено, ако са в хубави първенства. Нямаме ги много в тези първенства. Мисля, че имаме таланти, просто трябва да си повярват и да имат самочувствие. Нямаш ли самочувствие в живота и спорта, не може да постигнеш нищо", казва треньорът.

Снимка: bTV