на живо

Кабо Верде - скок със 124 места за 16 години

Националният отбор на малката островна държава се нарежда до хегемоните на Черния континент

Кабо Верде е малък архипелаг в Атлантическия океан. Африканската държава не е сред най-известните и определено като чуем името й не се сещаме за футбол. Но страната направи изключителен скок в ранглистата на ФИФА - от 182-о място през 2000 г. до 58-а позиция днес. За сравнение България в момента е 77-а.

Качеството на футболната игра в Кабо Верде не е високо, спортните ресурсите са ограничени или липсват. Всички отбори, които са позиционирани на най-големия остров – Сантиаго, играят на един и същи стадион. За разлика от Нигерия, която има население от 181 млн. души, Кабо Верде разполага само с 500 000 души, от които да попълни футболните си редици.

Първото международно участие на "сините акули" са квалификациите за световното първенство през 2002 г. Обикновено никой не ги слага в сметките - все пак на Черния континент има футболни колоси като Камерун, Нигерия, Гана. 

Кабо Верде участва в "Амилкар Кабрал Къп" – турнир между западните африкански нации и го печели. Оттогава съдбата на тима се променя.

Следват 14 успешни години, в които малката страна се превръща в една от доминиращите футболни сили в Африка.

През 1998 г. в страната няма нито едно игрище с тревно покритие – днес има цели 25.

През 2013 г. футболистите на Кабо Верде имат уникалния шанс да се класират за световното първенство в Рио, но допускат груба грешка.

В квалификацията срещу Тунис 90 минути играе защитникът Фернандо Варела. Оказва се обаче че той е нямал право да участва в срещата заради наказание. Следва дисквалификация на отбора и той пропуска възможността за историческо участие на Мондиал 2014. По това време в редиците на тима е и футболистът на българския "Левски" – Гари Родригес.

Постепенно националите се превръщат във вдъхновение за децата на "сините акули". Голяма част от футболистите играят в чужбина, а това допълнително кара младежите да мечтаят един ден да бъдат като идолите си и да излязат извън пределите на африканския континент.

Има обаче много спортисти с местни корени, които избират да се състезават за други държави: бившият играч на "Валенсия" и "Манчестър Юнайтед" Луиш Нани е роден в Кабо, но избира Португалия, Желсон Фернандеш – Швейцария. Световните футболни величия като Патрик Виейра и Хенрик Ларсон също са свързани с островната държава, но избират съответно Франция и Швеция.

Кабо Верде не е богата страна и много рядко играе приятелски двубои заради високи такси. Не е ясно докога "сините акули" ще съумяват да се противопоставят на големите африкански футболни сили, защото са необходими много ресурси и финанси, за да продължи техният възход.

За националите решението е само едно – да не спират да побеждават: "Футболът обединява. Надявам се, че ще продължим да даваме добър пример на цялата нация и на децата", категоричен е капитанът на тима Маркос Соарес.